kolmapäev, 21. juuni 2017

"Projekt õnnestus 100%" - selle üle on ainult hea meel :)

Projekti nimi „Kõik Ujuma!“
Projekti toimumise periood (03.03.2017- 15.06.2017)
Korraldajate arv: 6
Osalejate arv: 138
Taustakirjeldus: Valgu küla asub valla keskusest 15 km kaugusel. Piirkonnas elab kokku ca 550 elanikku   ja projektis osales kokku 138 noort. Kohapeal ei ole eriti palju vabaaja veetmise võimalusi. Bussiliiklus on üsna hõre ja kui sooviks käia nt ujumas, siis peab alati leidma kellegi, kes oma vabast ajast sõidutaks 15 km kaugusele Märjamaale. Kahjuks on see üsna kulukas ja ka aeganõudev. Noortel tekkis idee panna käima laupäeviti ujumisbuss, et kogukonna noortel avaneks võimalus käia Märjamaa ujulas ujumas.
Projekti partnerite nimed: Märjamaa Vallavalitsus, Valgu Põhikool, Raplamaa päästekomando, Valdo Unga FIE,  FIE Raivu Ülemaante, EPR Raplamaa Selts, Tervise Paradiis.
Tegevuste kirjeldus:
18.03.2017- 27.05.2017 laupäevased sõidud ujumisbussiga Märjamaale.
29.03.2017- tervislike vahetundide sisseviimine (õuevahetunnid)
27. - 28.04 2017- õpilasaktiivi vahearuande koostamine
05.06.2017- kogukondlik tervisepäev
06.06.2017- väljasõit Tolkuse rabasse ja Pärnusse
08. – 12.06.2017- õpilasaktiivi lõpparuande koostamine


Ujumislaupäevakutest toimus teavitamine külastendil, e-koolis, koolistendil, suuliselt ja kooli kodulehel http://uregeka.havike.eenet.ee/wordpress/ . Esmakordsel ujumisüritusel oli kaasatud ka päästeamet, kes rääkis ujumisohutusest ja uppumisennetamisest. Üle nädala sõitis laupäeviti  ujumisbuss läbi piirkonna külade, et ka kõige kaugemate külade noored saaksid ujumas käia. Ujumine meeldis kõikidele osavõtjatele ja projekti lõppedes oli kõigi ühine soov, et selline üritus võiks jätkuda. Kuna projekti juhtis Valgu kooli õpilasaktiiv, st üritusest osavõtjate eakaaslased siis mõnel korral alguses tekkis olukordi, kus mõni noor oli allumatu. Olukorra lahendamisse kaasasime ka õpetaja Ene Oisalu, kes aitas allumatutele noortele selgitada, et kui selline käitumine jätkub, siis ei saa allumatu noor ujuma järgmine kord minna. Olukord lahenes ja kõik noored said aru, et projekti läbiviijad ja osalejad vastutavad ühiselt ürituse õnnestumise eest.

Projekti käigus tekkis tiimil mõte, et viiks koolis sisse nn tervisvahetunnid. Mõeldud-tehtud- tehti ettepanek juhtkonnale ja nii alustatigi kolmandal trimestril õuevahetundidega. Igal koolipäeval on viies vahetund 15- minutiline ja kõik on sel ajal õues. Tervislike vahetundide sisseviimine iga ilmaga tekitas esialgu õpilastes ebakõlasid, kuid see kujunes õige pea meeldivaks traditsiooniks ja projekti lõpuks oli näha kuidas kõigi tervisehoiakud paranesid. Kindlasti on planeeritud õuevahetundidega jätkata ka järgmisel aastal.

 05.06.2017. toimus kogukondlik tervisepäev, mis sai  korraldatud maastikumänguna, kus tuli läbida erinevaid punkte ja täita igas punktis erinev ülesanne nt, ristsõna lahendamine, pusle, jooksumängud, pantomiim, inimtähtede moodustamine, meeskondlik koostöö ülesanne jne. Tevisepäeval osales ka EPR Raplamaa Selts, kes juhendas esmaabipunkti.

Meeskonnad pandi kokku nii, et igas võistkonnas oli erinevast vanusest noori nt 7 aastane, 10 aastane, 13 aastane ja 14 aastane, st, et vanem toetaks ja suunaks nooremat. Täiskasvanute võistkonnad koosnesid ainult täiskasvanutest (õpetajad, külaelanikud). Eesmärk oli meeskonnatööd arendada. Tervisepäeva lõpus said kõik täiskasvanud tänukirja ja väikesed meened, kõik osalenud noored said endale valida auhinnalaualt kingituse. Tervisepäev meeldis kõikidele osalejatele ja jäädi lootma, et neid korraldatakse edaspidi igal kevadel.

06.06.2017 toimus väljasõit Tolkuse rabasse. Kõigepealt käidi vaatetornis, kust avanes hea vaade tervele rabale. Edasi jätkus matk loodusõpetuse õpetaja juhendamisel, kes andis sisuka ülevaate raba taimestikust ja loomastikust. Matk andis piisava füüsilise koormuse ja oli silmaringi avardav. Matk lõppes meeleoluka piknikuga Tõotuse mäe liivaluidetel. Kõik osalejad jäid projekti lõppüritusega väga rahule.

 Ülevaade saadud kogemustest:
Projekt arendas meeskonnana toimimist, tõstis projekti läbiviijate vastutustunnet, kohusetunnet ja õpetas lahendusi leidma raskuste korral. Projekt õpetas ka seda, kuidas lahendada konflikte  nii, et kõik osapooled saaksid rääkida ja kuulaksid üksteist.
Märkimisväärselt paranes kõigi osalejate ujumisoskus, ja  kuna ujumise esimesel päeval viis Raplamaa päästekomando ujulas läbi uppumisohu ennetuspäeva, siis oli see hea meeldetuletus, kuidas uppumisest hoiduda.
Noorte ja täiskasvanud kogukonnaliikmete omavaheline suhtlemine sai toreda värskenduse.
Ühine rabamatk ja meeleolukas piknik avardas silmaringi ja näitas Eestimaa imelist loodust.
Tervisehoiakud on kõigil osalenutel paranenud.
Esmaabioskused  paranesid ja abivajajale osatakse anda abi, kuni meedikute saabumiseni.

Kogu projekt õnnestus väga hästi. Kui rääkida raskustest projektis, siis alguses oli erimeelsusi, aga pärast need lahendusid. Erimeelsused olid algul seotud vastutuse jagamisega, kuna oodati, et keegi teine võtab vastutuse enda kanda. Tuli teha ümarlaud, et projekti läbiviijad saaksid kõik avaldada arvamust ja jõuda arusaamisele, et kõik kannavad võrdset vastutust projekti eduka läbiviimise eest.
Eelpool sai nimetatud ka seda, et kuna projekti juhid olid osavõtjatega eakaaslased, siis mõnel korral projekti algusjärgus tekkis olukordi, kus mõni noor oli allumatu. Aga ka see olukord sai positiivse lahenduse.
 Projekti käigus õpiti ürituste planeerimist, grupi juhtimist, tähtaegadest kinnipidamist, eelarve koostamist, rahaliste vahendite kasutamist, tervema eluhoiaku kujundamist, ühtse meeskonnana toimimist, arenes lugupidava suhtlemise oskus. Kohuse- ja vastutustunne tegi suure arengu. Lisaks õnnestusid projektis planeeritud  vabaõhuüritused, sest alati oli suurepärane ilm. Tervisepäeva hommikul sadas vihma, aga kui maastikumäng algas, siis tuli päike välja ja kõik sujus suurepäraselt. Projekti läbiviijad õppisid teistega arvestamist, mõistsid ka vastutuse rasket koormat, õppisid läbirääkimisi pidama. Kogu projekt oli väga lahe kogemus!

Ettepanek järgmistele taotlejatele:
Leida üles idee, mis viib elu edasi, jagada projekti läbiviimisel võrdset vastutust, ebakõlade puhul leida kohe lahendus, näidata isikliku käitumisega teistele eeskuju ja planeeritud tegevused alati lõpuni viia. Olla sõbralik ja avatud.


Ülevaade kuludest:
Projekti eelarve 1181 €
Kulud:
ujumisbuss- 490,32 €
ujulapääsmed- 171 €
väljasõit Tolkuse rabasse- 281,51 €
auhinnalaud- 238,17 €
kokku: 1180,99 €

Kuna Märjamaa ujula tegi ujula pääsmed tunduvalt soodsamaks, kui eelarvesse planeeritud, siis projekti käigus muutusid mõned rahalised kulud. Suurenes ujula bussirent 40,32 € ulatuses, suurenes väljasõidu bussirent 88,50 €, suurenes auhinnalaud 12,17 €, vähenes ujulapääsmete hind 141 €. Kogu kulu kokku oli 1180,99 €.
Projektis osales 136 inimest, aga kui sisse lugeda ka tervislikud vahetunnid, siis oli osalejate arv tunduvalt suurem. Projektist said kasu kõik projektis osalejad, kaasaarvatud projekti meeskond, kohalikud noored ja kogu Valgu Põhikool, sest tervislikud õuevahetunnid on õpilasaktiivi poolt juurutatud Valgu kooli uus traditsioon, mille jätkumine kandub edasi ka järgnevatesse õppeaastatesse. Projekt õnnestus 100%.

Pildimaterjal:
Ujula pildid
Tervisevahetund
Õpilasaktiiv
Tervisepäev
Väljasõit Tolkuse rabasse











Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar