reede, 29. detsember 2017

Paikuse ja Ahtme kooliraadio

Nopi Üles: ühine kooliraadio projekt Paikuse Avatud noortekeskusega ( Esimene pool )


17. novembril algas “Nopi Üles” programmi  Kohtla-Järve Ahtme Gümnaasiumi ja Paikuse Avatud Noortekeskuse ühine kooliraadio projekti esimene pool. Reede hommikul alustasid 4 Ahtme noort Melissa Burko, Orina Jakovleva, Daniel Jesenfeld ning Artjom Gussev teekonda Pärnu koos õpetajate Krismar Rosina ja Inger Kittiga.

Pärnus tervitas neid Paikuse Noortekeskuse töötaja Tiina Liiv koos oma noortega: Richard Hea, Germo Liidemaa, Elisabeth Adams, Karina Prants ja Aria Kohtla. Pärast kiiret tutvumist jalutati üheskoos Rüütli tänaval asuva Pärnu Postimehe poole. Eesti ajakirjanduse alustaja ja eestvedaja Papa Jannseni juures tehti ühispilt ning suunduti Pärnu Postimehe toimetusse. Meie noori võtsid vastu sealse arvamustoimetuse juht Siiri Erala ning vanemreporter Teet Roosaar. Nende eestvedamisel tehti meie noortele ekskursiooni, tutvustati ajakirjanike igapäevaelu, näidati, kuidas tehakse küljendust, milline näeb välja lehetegemise protsess ja mis tööd teeb peatoimetaja.

Siiri Erala ja Teet Roosaar esitlesid  noortele huvitavat presentatsiooni, kus murdsid ajakirjandusmüüte ning rääkisid uudisväärtusest - kuidas leida õigeid uudiseid ja milliseid uudiseid kõige rohkem loetakse. Pärast ettekannet esitasid Paikuse noored küsimusi Teet Roosaarele. Ahtme noored võtsid intervjuu Siiri Eralalt.
Pärast intervjuud jagas Erala meie noortele kasulikke soovitusi, kuidas edukalt ja enesekindlalt intervjuusid läbi viia.

Peale Postimehe toimetuse külastamist, tutvusid Ahtme noored Tallinna värava ning Pärnu Vallikääruga. Ühisel õhtusöögil kosutati ennast ning uuriti ajakirjanikelt, millised on nende arvates olnud kõige põnevamad kajastused nende karjääris.

Laupäeva (18.11) hommik algas vara. Paikuse Avatud Noortekeskusesse tuli külla Tre Raadio kolmapäevase hommikusaate toimetaja Piia- Karro Selg. Ta õpetas noortele kuidas oma häält kasutada, kuidas võtta häid intervjuusid, millised on hea saatejuhi põhiomadused ning kuidas valmistatakse raadiosaateid ette. Ahtme koolinoor Daniel Jesenfeld ja Paikuse noortekeskuse noor Karina Prants valmistasid vene keeles küsimusi ette ning Karina intervjueeris Selga vene keeles.


Lõunal käisid noored veekeskuses möllamas. Järgmisena võtsime suuna Sindi noortekeskusesse, kus tehakse kogukonna raadiot. Õdusas miljöös tutvustas kogukonna ja kooliraadiot Kaur Kasemaa, kes oli kõigest (!) 13-aastane. Kõik juhendajad vaatasid teda suu ammuli, sest see kuidas ta programme tutvustas, kogukonna raadio ajaloost pajatas ja erinevaid saateid tutvustas, jättis temast mulje kui juba küpses eas inimesest. “Alustasin 12-aastaselt ja minu praegused alluvad on 16-aastased.” tutvustas Kasemaa oma tiimi. Kasemaa nõustus varmalt meie noortele intervjuud andma. Intervjueerijateks osutusid Ahtme noor Artjom Gussev, kes kehastus otse-eetris Johhny Blackiks ning Paikuse noor Richard Hea. Kasemaalt uuriti Sindi raadio toimimise kohta ja küsiti tema lemmikräpparit. Pärast näitas Kasemaa kuidas töödelda heli, valida taustamuusikat ja kasutada programmi Audobe Audition. Milline soojus, millised teadmised ja milline inspiratsioon ootas meid Sindi noortekeskuses!

Et terves kehas oleks terve vaim ja noored oskaksid enda eest seista, palusime Paikuse Avatud Noortekeskusesse Pekiti Tirsia Kali trenni esindajad. See filipiini võitluskunst on karm ja verine, aga õnneks meie saime omavahel sõbralikult läbi. Relvadega tutvuma ja võitlust vaatama oli kogunenud üle 40 noore, kes õppisid ennast kaitsma, arutasid tänaval peituvate ohtude üle ning analüüsisid, miks peab trennis käima. Õhtu lõpuks võtsid Germo Liidemaa ning Orina Jakovleva eesti keeles intervjuu Pekiti Tirsia Kali trenni esindajalt Vladimir Sillastelt.

Õhtul seltsisid noored noortekeskuses. Koos mängiti piljardit ja Xboxi. Juhendaja Krismar Rosin andis noortele kätte ka ülesande järgmiseks etapiks, mil tullakse Ahtmesse kooliraadiot tegema. Mõlemad noortegrupid pidid ette valmistama raadiosaadete stsenaariumi.

Noorte tagasiside:

Daniel Jesenfeld, Ahtme Gümnaasium, 16-aastane

Mina jäin täiega rahule reisiga Pärnusse. Kõigepealt mulle meeldis koht ööbimiseks ning toitumine. Ekskursioonid olid väga põnevad, ägedad ja huvitavad. Me jõudsime palju teha ning meil oli vaba aega ka. Kõik oli hästi planeeritud ja organiseeritud. Ei saagi öelda, et sain palju uut teada, aga ikka sain. Kõik said eesti keele praktikat ja uusi vilumusi,  mis võivad pärastises elus kuidagi võib olla aidata ning suunata.

Orina Jakovleva, Ahtme gümnaasium, 16-aastane

Mulle meeldis, et veetsime aega koos sõpradega ja õpetajatega, kuna õppimine oli lihtsam. Me praktiseerimine oma eesti keelt ja see oli üks tähtsamaid asju. Oli huvitav külastada Pärnu Postimeest, saime väga palju uut teada, nt kuidas töötab see kontor ja kuidas töötajad jaotavad oma töö.

Melissa Burko, Ahtme gümnaasium, 17-aastane

Mina jäin Pärnu projektiga täiesti rahule. Meil oli hea võimalus eesti keelt praktiseerida, mis meie jaoks on väga kasulik kogemus. Nüüd teame rohkem informatsiooni kooliraadiost ja meediast.

Aveli Kohtla, Paikuse Avatud Noortekeskus, 16aastane
Meeldis väga meie projekti „Veneetlus“ Pärnu osa. Meiega rääkinud ajakirjanikud Pärnu Postimehest ja Tre raadiost oskasid anda väga häid näpunäiteid. Üllatavalt palju infot jagas meiega ka Sindi raadio oma toimetusega. Muidugi oli tore ka veepargis ja kogu projekti ajakava oli hästi paigas. Loodan et detsembris tuleb sama sisutihe aeg meil. Juba ootan seda kohtumist.

Veneetlus II osa Kohtla-Järve Ahtme gümnaasiumis

Lõpuks saabus kätte „ Nopi Üles“ Veneetlus raadiosaate teine osa, mil haarati mikrofonid ja tehti päris elus raadiot. Selleks sõitsid 14. detsembril Paikuse Avatud Noortekeskuse noored maha pika maa, et koos Kohtla-Järve Ahtme gümnaasiumi õpilastega teha 4 saadet. Kui Paikuse noored kohale jõudsid, tegi Kohtla-Järve Ahtme gümnaasiumi huvijuht Krismar Rosin koos kooli 12 9A klassi õpilasega töötoa, kuidas teha kooliraadio helinat. Selle tulemusel sündis „ Nopi Üles“ raadiohelin.
Varsti pandi paika stsenaariumid. Ahtme gümnaasiumi noored Artjom Gussev ning Daniel Jesenfeld näitasid esimesel vahetunnil oma raadiotegemise oskuseid. Visati nalja ning räägiti jõuludest. Eetris lasti ka Pärnus võetud intervjuud Sindi kogukonna raadio peatoimetaja Kaur Kasemaaga.

Kuna on ikkagi jõuluaeg, otsustasid meie noored lisaks raadiotööle ka koos meisterdada jõuluehteid. Eesti keele õpetaja Inger Kitt kutsus Paikuse noored oma 7. klassi eesti keele tundi, et näidata, kuidas taaskasutus võib tähendada kauneid kaunistusi. Paikuse noored said uue meetodi, kuidas teha ehteid. 7. klassi lapsed said Pärnu noortega oma eesti keelt praktiseerida.

Teise saate tegi Paikuse noored Elizabeth Adams, Karina Prants ning  Keity-Liisa Lattvärk. Saates tutvustas Elizabeth Sindi linna ning lasi Sindi räppi.  Karina Prants ning Keity-Liisa Lattvärk ja Aveli Kohtla lasid venekeelset intervjuud oma emaga, kus ta rääkis eesti ja vene koolide erinevusest; kuidas ta sattus Eestisse elama ning mis talle siin meeldib.

Kuna hinges oli ikkagi veel jõulutunne, jätkus  pärast seda jõuluehete  meisterdamine.
Kolmandas saates tegid Evelin Skorobogatova ja Orina Jakovleva saate Katy Perryst. Tutvustati laulja eluteed, jagati huvitavaid fakte. Samuti meenutas Orina Pärnu kogemust ning eetris lasti Melissa Burko intervjuud Siiri Eralaga.

Pärast väsitavat raadiotegemist kohtusid Pärnu noored kooli juhtkonna ning Ahtme noored tegid neile kooli peal ekskursiooni. Kilkamise ja nalja saatel toimusid mõlemate noorte vahel tutvumismängud. Pärast võeti suund Toilasse, kus Paikuse noored said nautida Ida-Virumaa ilu ja loodust.
Õhtu lõppes Kukruse mõisa ekskursiooniga, et tutvuda Ida-Virumaa ajalooga.
Reede hommikul (15.12) tehti viimane raadiosaade. Karina Prants, Elisabeth Adams lasid koolirahvale oma jõulumuusikat, lugesid jõululuuletusi ning  tutvustasid oma koduvalda Paikuset.  Pärast seda tegi Krismar Rosin noortele helitöötlusprogrammi töötoa, kus ta tutvustas, kuidas lõigata kokku intervjuusid, kuidas panna taustamuusikat.
Lõunaks sõideti Narva, et tutvuda Ida-Virumaa tuntuima ja suurema linnaga. Noortel oli võimalus käia linnuses. Pärast Narvat tehti koolis lõpuring, kus arutleti, mida õppiti projektis, millised uued oskused avanesid.

Tänu „ Nopi Üles“ Veneetlusele said:

·         Ligi 25 Kohtla-Järve vene noort õppida raadio tegemist eesti keeles ja samal ajal oma eesti keelt praktiseerida
·         Ligi 30 Paikuse noort õppida enesekaitset ja kuidas intervjueerida Pekiti Tirsia Kali  inimesi
·         10 Paikuse noort ning 8 Kohtla-Järve noort selgeks, kuidas töödelda heli; planeerida raadiotööd; kasutada oma häält ja üles ehitada saadet.
·         10 Paikuse noort ning 8 Kohtla-Järve noort selgeks avaliku esinemise saladuse ja selle, kuidas kasutada oma häält
·         15 noort selgeks, kuidas teha raadiohelinat

·         Paikuse Avatud Noortekeskus ja Kohtla-Järve Ahtme gümnaasium luua endale partneluse uuteks noortevahetusteks ja projektideks ja sooviks omavahel lõimuda ja koos asju teha ning ette võtta










Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar