kolmapäev, 27. juuni 2018

Paide linna haridusasutuste ajaloos ilmus ülevaade esmakordselt


Esimesed projekti mõtted tulid meil Paide Ühisgümnaasiumi õpilasesindusega 2017. aasta sügisel, kooliaasta alguses esimestel ühistel koosolekutel. Teadsime, et viimase kooliaasta Kooli 1 hoones tahame teha võimalikult meeldejääva ja võimsa, et saaks kooli korralikul ära saata. Plaanisime, tarditsioonilisi üritusi suuremalt ning tõime ellu ka uusi. Algselt oli seinamaalingute mõte väiksem, lasta igal klassil mõni kooliga seotud mälestus seinale kanda. Too mõte aga muutus ja võttis hoopis suuremad mõõtmed.   

Projekti töötasime lõplikut välja 2018. aasta alguses. Veebruaris kuulutasime välja kavandite konkursi. Esialgsed ootused olid suured, koguda kavandeid, valida neist 100 ning lasta need seintele maalida. Projektiga tahtsime tähelepanu juhtida Paides toimuvale koolide ümberkorraldusele. Number 100 tuli seoses Eesti 100. sünnipäevaga ja ka sellega, et Paides möödus 100 aastat gümnaasiumiariduse andmisest.

Kahjuks esialgne eesmärk ei täitunud ning esimeseks tähtajaks laekus kavandeid oodatust oluliselt vähem. Kui maale hakati seinale kandma ja koridorid aina elavamaks ja värilisemaks muutusid, suurenes ka huvi ning kavandeid laekus veelgi. Lõpuks saime me kokku 70 pilti, millest 65 sai seinale kantud. 2 väljavalitud tööd on ka vineeril, Janely Arusoo “Logod, mis mäletavad” ja Anastasia Tinjakova “Male, kui kooli sümbol”, need lähevad kingituseks uuele koolile, Paide Hillar Hanssoo põhikoolile, mis kerkib peagi Paide Ühisgümnaasiumi asemele.

Kõik seintele maalitud tööd on jäädvustatud ka raamatusse, maalid pildistas Germo Aabla. Raamatust leiab ka Paide Ühisgümnaasiumi vilistlase, Järvamaa muuseumi teadusjuhi Ründo Mültsi ülevaate koolivõrgu kujunemisest Paide linnas. Taoline ülevaade Paide linna haridusasutuste ajaloost ilmub esmakordselt. Veel on raamatus meie naaberkooli, Paide Gümnaasiumi õpilasesinduse juhtide Damaris Ly Tambla ja Kaarel Vene arvamus seinamaalingute projektist, linna koolide koostegemistest ja eesseisvatest muutustest. Raamatusse on jõudnud ka mõned mõtted Paide Ühisgümnaasiumi vilistlastelt, need valisime välja kooli kokkutulekuks kogutud meenutustest. Raamat on projekti eesmärki täitnud väga hästi, on juhtinud tähelepanu koolid ümberkorraldusele Paide linnas. Mälestuste raamatu vastu on tuntud suurt huvi. Raamatuga koos oleme saanud oma projekti eesmärke tutvustada laiemale hulgale inimestele.

Selle projektiga õppisime, kui oluline on meeskond ja meeskonnatöö niivõrd pikalt kestva ürituse juures. Et kõik töötaks nagu kellavärk peavad kõik tiimi liikmed oma ülesandeid täitma. Seoses sellega oli meil vahepeal toppamajäämisi, kuid lõpuks laabus kõik kenasti. Projekti vedades tuleb valmis olla tagasilöökideks ning mitte nende juhtumisel pead norgu lasta, vaid otsida asjale kohe lahendust. Õppisime, et aega tuleb osata planeerida, noored olid väga hõivatud ning maalid tuli seintele kanda mitmes etapis. Ilmselt ei olnud kevad ka see kõige sobivam aeg, vanemad õpilased valmistusid eksamiteks ja eksamitöö vajas suurt keskendumist.

Kokkuvõtteks võib öelda, et projekt täitis oma eesmärgi ja saime selle läbi viimisega väärtusliku kogemuse.











Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar