neljapäev, 7. september 2017

Sõmeru noori ilmastik ja loodus ei takista!

„Sõmeru jõe puhastamine ja kanuude soetamine“
Periood: 05.04.-30.08.2017
Asukoht: Sõmeru, Lääne-Virumaa
Korraldajad: Mirell Sall, Hanna Liis Lainjärv, noorsootöötaja Piret Laidroo

Osalejad ja etappide kirjeldused:
APRILL
-           I matk kaardistamaks jõe voolu takistusi Sõmerult raudteesillani – 9 osalejat/matkajat, läbiti väga rasketes tingimustes (vihm/lörts, tuul, kraavid, tihe võsa jm) 10 km ja 8 tundi
MAI
-          II matk kaardistamaks jõe voolu takistuse raudteesillast  kuni Selja jõkke suubumiseni – 8 osalejat, läbiti 8,1 km ja 4 tundi
JUUNI
-          Vee sees töötamise vahendite (kummipüksid, veekindlad seljakotid jms) ostmine
-          I jõe puhastusretk Sõmeru alevikust kuni raudteesillani – 3 osalejat, valmistati kahest vanast kanuust ja kahest vanast kirjutuslaua pealsest kanuuparv, mis on väga kindel alus vee peal sõitmiseks tööde tegemisel. Selline parv ei lähe ümber ja on peal kõndimiseks stabiilne. Sellel korral oli väga-väga palju vette kukkunud puid. Nendega mässasime 8 tundi ja olime koju jõudes surmväsinud.
-          II jõe puhastusretk raudteesillast  kuni Selja jõkke suubumiseni – 5 osalejat. Sel korral oli kergem. Sõideti jõe peal algusest saadik, aga ei olnud uusi puid juurde kukkunud. Eelmisel korral pooleli jäänud kohast edasi minnes ei olnud samuti nii hulgaliselt vette kukkunud puid kui oli olnud esimesel korral.
JUULI
-          Kahe aerudega  kanuu ostmine
-          Kanuusõidu õppimine Järva-Jaani  tehisjärves – 20 osalejat.  Oli võimalus saada sponsorkorras kanuusõidu õpetus. Selle me ka ära kasutasime ja noored õppisid kanuudega nii sõudma, kaldalt peale minema, kui ka vees ümber kukkuma ja tagasi peale ronima.
AUGUST
-          Sõidukatsetused Sõmeru jões – 3 osalejat. Jõgi oli taimi täis kasvanud ja kanuu ei liikunud seal. NB! Lisaks lähevad aerud veetaimede vahele ega liigu sealt üldse paigast.
-          Sõidukatsetused meres – 5 osalejat.  Ranna lähedal suurtes lainetes osutus kanuu väga turvaliseks, sest läbib laineid ilma ümber minemata. Suure lainetusega on selle kanuu eelis, et tal on augud põhjas, et laine viskab üle kanuu vett ja vesi jookseb kohe aukudest merre tagasi.  Kui kanuu ümber läheb, siis jääb veepinnale hulpima ja teda on kerge ümber keerata ja tagas sisse ronida. Ostetud kanuud on väga kerged noortel vee äärde ise vedamiseks.

Partnerid:  Sõmeru Vallavalitsus, MTÜ Sõmeru Start

Ülevaade saadud kogemustest:
-          Välitegevusteks planeeritud päeval võib olla väga halb ilm ja paljud kohale tulla lubanud osalejad  ei ilmu kohale. Noortel ei ole halva ilma korral õigeid riideid selga panna.
-          Väga raske oli mööda dzunglisarnast jõeäärt sammuda. Paljud kukkusid. Oleks pidanud vähemalt oksakäärid kaasas olema, et natuke teed rajada.  Läbikäimine võttis 2x niipalju aega, kui olime planeerinud.
-          Üle kraavide on väga raske minna kui peal on nõrk sulanud kevadine jää või jõepõhi on väga pehme ja vajuv, jalg jääb sinna kinni. Palju aega võtab selline kraavide ületamine.
-          Kanuude ja muude veesõidukite soetamiseks uurisime matkamessil ühe tuntud veesõitja Mart Reimanni arvamust, missugust kanuud osta. Saime teada, et pole õiget ega valet otsust, tuleb leida selline, mis endale kõige rohkem sobib. Ostsime ära kaks kanuud, mida olime pidanud pariamaks variandiks, sest nad on kerged ja stabiilsed, et noored saaksid ise neid vee äärde kanda. Aga me ei teadnud, et nende kanuude põhjas on augud vee äravoolu jaoks ja kannud ise on nii madalad, et iga väiksemgi laine voolab üle serva sisse ja põhjaaukudest välja. Meie kanuud said nimeks „märja pepu kanuud“. Nendega on ideaalne sõitu õppida, eriti ümber kukkumist ja peale minemist. Need on väga mõnusad ajaviitepaadid soojal ajal sõitmiseks. Aga nende negatiivne pool on see, et külma ilma ja külma veega neid enam kasutada ei saa, sest lihtsalt märja pepuga hakkab külm. Seega on need parimad õppe otstarbel. Nii jäid meil augustis külmade ilmade saabumisega ära planeeritud pikemad sõidud Sõmeru jõel.
-          Ei olnud võimalik projekti teostada täpselt nii nagu oli planeeritud alguses. Kui kaardistamismatkad kulgesid kenasti plaani järgi, siis jõe puhastusele ei tulnud kohale need, kes olid lubanud. Seega ei kujunenud nendest jõe puhastuse talguid. Tegelikult oli see hea, sest valmisehitatud kanuuparves ei oleks olnud ruumi suurele hulgale abilistele, seal oleks väga kitsaks ja ohtlikuks läinud. Samuti ei läinud mootorsaag niiskes iga kord käima. Veelauseid oksi ja puid tuli saagida käsisaega. Kohati oli jõgi väga sügav ja vajuva põhjaga. See oleks väiksematele noortele ohtlik olnud.  Samuti oli vaja osta hoopis rinnuni kummipüksid, et nendega vees tööd teha.
-          Seda me ei teadnud, et sõltumata sügavast põhjast kasvab Sõmeru jõgi täis veetaimi, mis takistavad kanuudega sõitu. Seega saab kanuudega Sõmeru jõel sõita varakevadest kuni juuli keskpaigani. St siis, kui vesi on kõrge ja veetaimed veel ei voha.

Ettepanekud järgmistele taotlejatele:
-          Alati tasub projekti kirjutada, raha taotleda ja läbi viia, see annab kuhjaga kogemusi, millest õppida.

Ülevaade kuludest: osteti planeeritud summa eest kaks kanuud ja neli aeru, samuti veekindlad kotid, talgutel vähese osalemise tõttu talgusupi ja vahendite asemel ostsime rinnuni kummipüksid, ilma milleta poleksime saanud jõge puhastada. Taotletud summast ei jäänud ülejääki.


Pildid: sellest, kuidas me õppisime Järva-Jaani tehisjärvel kanuusõitmist.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar