esmaspäev, 18. detsember 2017

Kui küljendamist vaja, siis Valga noored aitavad

Projekti nime: Valga koolitused 68-2017. Asukoht: Tõrva ja Otepää
Toimumise perioodi: Tõrvas 07.10.2017-08.10.2017, Otepääl 14.10.2017-15.10.2017
Korraldajad: Edgar Metsar, Timo Arbeiter-koolitaja ja Tõrva Avatud Noortekeskus ning Otepää Gümnaasium.

Osalejate arv: Kokku osales koos korraldajatega koolitusel 14 erinevat noort ja noortemeelset inimest.
Taustakirjeldust: Tõrvas ja Otepääl viidakse läbi küljendus ja kujundus koolitused, et kohalikud noored, kes on seotud noorte meediaga õpiksid paremini ja uuema programmiga kujundama ja küljendama plakateid, flaiereid ja ajalehti. Otepääl tegutseb kooli leht ning Tõrvas Tõrva Raadio, kus on alati vaja erinevate sündmuste kajastamiseks koostada flaiereid ja plakateid. Läbi selle saavad kohalikud noored kogemusi ning neil on tulevikus võimalik pakkuda ka teenust ehk samuti arendati läbi koolituse tulevast ettevõtlust.

Partneri nime(sid): Tõrva Avatud Noortekeskus, Otepää Gümnaasium, Sanvir OÜ Bistroo Väike Tõnisson, Pühajärve Grill OÜ

Kirjeldust toimunust- Koolitusel Tõrvas (07.10. ja 08.10.) õpiti kasutama Adobe Illustraator programmi, mida kasutati vabavarana. Illustraatoriga õpiti tegema erinevat kujundust plakatitele ning prooviti erinevaid kasutamise funktsioone programmis. Samuti tehti ka koolitaja plakatit järgi, kuna alguses on väga raske saada üldpilti tellitud plakatist ja seega kogusime sealt ka natukene mõtteid.
Koolitusel Otepääl (14.10. ja 15.10.) õpiti kasutama Adobe Indesign programmi. Selle programmiga on võimalik luua endale just sobilik lehe kujundus. Seda algprogrammi kasutavad ka Eesti suurimad lehed. Lihtsalt kirjeldatuna on seal programmis juba põhi olemas, aga koolitusel õpiti seda ümber paigutama/programmeerima, et saada lehe kujundus just enda soovide järgi. See tagab selle, et lehe kujundus on alati sama kuid omapärane.

Ülevaadet saadud kogemustest: Õpiti väga osavalt kasutama Adobe programme Illustraator ja Indesign. Väga hästi läks see, et koolitaja oli väga osav ning hea aitamisvõimega, läbi selle sujusid koolitus päevad mõnusalt ning keegi ei kiirustanud lahkuma. Samuti toitlustaja polnud probleeme, kuna toit toodi kohale ning sellepärast ei pidanud koolitusest osavõtnud korraldajad lahkuma keset koolitust. Natukene vajaka jäi transpordi küsimus, kuna noortel on vähe võimalusi ise autoga liigelda, siis mõni koolituspäev andis sellest tunda. Näiteks 15.10 toimunud koolitus Otepääl võtsid osa ainult 6 osalejat, kuna transporti polnud võimalik mitmel saada. Samuti oli natukene negatiivne see, et mitu registreerinud osalejat ütles päev enne koolitust, et ei saa osa võtta.

Kogukonna kasu: Koolitusel osavõtnud meedia noored on palju teadlikumad tänapäeval kasutavatest kujundus ja küljendus programmidest. Läbi selle saavad noored kasutada oma teadmisi kogukonna ürituste promomisel ja välja reklaamimisel ning samuti saavad noored pakkuda kvaliteetsemat ajakirjandust kogu piirkonnale. Kui noored pakuvad kvaliteetsemat ajakirjandust kogukonnale, siis on kogukonnas ka suurem lugemus ning erineva vanusegruppide inimesed on rohkem teadlikud piirkonna probleemidest ja saavutustest.

Tagasiside: Tagasiside oli positiivne, paljud kiitsid nii koolitajat kui ka korraldajaid kuna koolitus päev oli mahukas, aga samas hästi voolav ehk teemad läksid sujuvalt üle. Toitlustus oli hästi planeeritud ning päevakava samuti ehk vahepeal olid pausid ja iga poolteise tunni  järelt sai ennast ikka sirutada ka.

Ettepanekuid järgmistele taotlejatele: Kindlasti kui taotlete, tuleks enne kõik võimalikud probleemid üles kirjutada ja läbi arutada, et kogu protsess läheks võimalikult valutult. Kuid samuti tuleb arvestada inimfaktoriga ehk inimesed jäävad alati haigeks ja eksivad, seega alati võib inimesi vähem või rohkem olla kui oled arvestanud.



Osalejate arv, projektis kasusaajate arv: 14 erinevat osalejat oli kokku koos koolitajaga, seega projektist kasusaajate arv on 13 inimest eri piirkondadest.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar