teisipäev, 16. jaanuar 2018

Läti nädal Pärnus "Be my friend"

 RVK Noortekeskuse noortel tekkis idee Läti nädala raames kutsuda külla/tagasi juurte juurde Lätis elavaid Eesti noori kui ka Läti noori. (Jurmala Muusikakooli, Riia Eesti kooli, Cesise Muusikakooli noored). Tutvustasime neid/neile Pärnumaa koole ja noortekeskusi. Tutvusime üksteisega läbi erinevate vabaaja tegevuste (keel/kultuur/sport). Nii otsustatigi Ühendust võtta Lätis elavate kontaktidega ja korraldada üks noorte Läti nädala eri. Oma naabreid peab ju tundma.
Läti nädala avamine toimus Pärnu Keskraamatukogus. Sõna võtsid Läti Suursaadik T.E. Raimonds Jansons, Pärnu linnapea Romek Kosenkranius, Raeküla Vanakooli Keskuse juhataja Piia Karro-Selg ja Pärnu Keskraamatukogu juhataja Krista Visas. Meie uued sõbrad Jurmala Muusikakoolistesitasid oma imelist kandlemuusikat, mis jääb kauaks hinge helisema. Koos nendega esinesid veel proffesionaalsed lauljad Latvijan Voicesist.
Peale piduliku avamist suundus Jurmala Muusikakooli kandleansambel Pärnu Maarjakodusse, kus pakuti muusikalist meelelahutust sealsetele elanikele ja külalistele. On ju Maarjakodu intellekti puudega noorte tegevuskoht ja lausa mõnele elukoht ja nendega kontserdile tulemine ei ole lihtne. Niisiis otsustasime et viime muusika hoopis nende juurde. Imeline kandlemuusika helin paneb iga hinge helisema, pole vahet millised me oleme, mis riigist tuleme või mis keelt räägime.
Külastasime ka restorani Must pärl, kus meie sõbrad andsid kontserdi sealsetele pansionaadi elanikele, töötajatele ja külalistele.  
 Kui kasutada tuntud Eesti kirjaniku Oskar Lutsu sõnu siis alustaksime pühapäeva kirjeldamist nii: kui Cesise muusikakooli kandleansambel Raekülla jõudis oli kontsert juba alanud. Muusikakooli direktor, kes oli eelmisel päeval kohale jõudnud oli õnnelik nähes oma armsaid õpilasi ja õpetajaid. Tore oli uusi sõpru vastu võtta heliseva Latvijan Voices`i kontserdi saatel.
Ega meie siin Raekülas kitsid ole. Tutvustasime oma uusi sõpru ka teistele oma sõpradele, nagu Vana-Pärnu Kultuurikeskus ja kuulasime koos läti luulet Luuleklubi Taevalatern esituses Cafe Grandis. Meie uued sõbrad lugesid ka luulet - läti keeles muidugi.
 Küll on hea kui sul on palju sõpru, aga küll küllale liiga ei tee. Niisiis oma uute sõpradega Cesise muusikakoolist võtsime tee ette Sauga Põhikooli. No on ikka raske ühte kooli üles leida. Nii me siis seiklesime mööda Saugat enne kui koolimaja üles leidsime. Saugas võttis meid vastu kooli huvijuht Magdalena Donnerstag, kes tutvustas meile Sauga kooli ja selle õpilasi/õpetajaid. Lapsed olid toredad ja tahtsid teada pillide kohta mis meil kaasas olid. Muidugi meie uued sõbrad andsid lastele ka väikese kontserdi. Kogu kool tuli kuulama.
Edasi viis meie tee Sindi Gümnaasiumisse. Kui küsite miks just sinna siis, sellepärast, et seal on muusikakool. Muusika on ju see mis ühendab ja ei vaja tõlkimist. Sellest saavad aru kõik.  Tutvunud Sindi Muusikakooli ja selle asukatega suundusime Sindi Avatud noortekeskusesse, kus tutvustati meile keskust ja selle tegevusi.
Kui just oli huvitavaks läinud pidime ruttama Paikuse Avatud Noortekeskusesse kus ootasid meid ees noorsootöötaja Marika Valter ja särasilmsed Paikuse noored. Kringli söömise juures vestlesime Lätist, Eestist, muusikast, sõprusest. kes soovis sai proovida väikekannelt mängida. Vabatahtlik Lätist Anastasija Venska rääkis kuidas tema oli sattunud Erasmus+ vabatahtlikuks Narva ja miks peaksime minema Lätit avastama. Mõnusa vestluse juures lendas aeg väga kiiresti ja oligi aeg lahkuda, sest ees ootas meid veemõnude nautimine pärast pikka päeva.

Teisipäeva hommikul  oli meil koos sõpradega kohtumine Pärnu Vabakoolis, kus tutvusime selle kooli õpilastega ja nende tegemistega.Kuulasime kuidas kool toimib(tegu on erakooliga) Kuna kohtumine toimus tundide ajast siis väga palju aega meile ei jäänud aga sellegipoolest oli tore ja sai kontakte vahetatud et tulevikus midagi toredat koos teha.
Enne koduteele asumist külastasid meie sõbrad Cesise Muusikakoolist Pärnu Rääma põhikooli. Mul on hea meel et Pärnus on nii palju rõõmsameelseid ja sõbralike õpilasi. Ega küll küllale liiga tee. Koduteel oli meie Cesise sõpradel kokkusaamine ka Uulu põhikooli õpilaste ja õpetajatega. Niikuinii sõidavad määda ja pealegi on Uulu Cesisele lähemal.  

Kui ühed sõbrad olid koduteele saadetud siis oli aeg kohtuda uute sõpradega. Sedapuhku siis Riia Eesti kooli 5 klassiga.  Suundusime neile vastu pärnu bussijaama ja sealt kohe edasi Raeküla vanakooli Keskusesse kus neid oli ootamas juba Pärnu Raeküla kooli 5-ndad klassid. Reisitolm jalgelt pühitud ja soengud otseks sätitud mindi üksteisega tutvuma. Kõigepealt ikka pidulik tutvustus ja siis juba fun. Lauldi ja mängiti koos erinevaid ringmänge. Mängud mängitud ja lõuna söödud siis suunduti edasi juba kooli spordisaali üheks sõbralikuks rahvastepalli võistluseks. Vastamisi olid siis Riia Eesti kooli poisid versus Raeküla kooli poisid ja muidugi Riia Eesti kooli tüdrukud versus Raeküla kooli tüdrukud.

Oh elevus ja oh seda energiat. Kui saaks mängiks kogu päeva ja öö. Aga paraku oli aeg minna külastama sindi Avatud noortekeskust. Tutvuti keskuse ja sealsete asukatega. Mida kõik seal teha saab. Nii põnev oli. Kes mängis pilli, kes proovis kabet, kes tegi endale mälestuseks märgi, aga iga lõbu saab kord otsa ja suundusime juba õhtustele tegevustele - veekeskuse mõnusid nautima koos uute sõpradega.

Kolmapäeval peale varast hommikusööki ootas meid ja meie uusi sõpru Riia Eesti koolist Pärnu Kuninga Tänava Põhikooli viiendikud. Kui koolimajja jõudsime siis oli meie imestus suur. Miks nad kõik kostüüme kannavad? Nimelt oli neil Astrid Lindgreni päev ja kõik kooli töötajad olid riietanud ennast majasokkudeka ja lapsed olid Karlssonid. Nii lahe. :) Kõigepealt nagu ikka pidulik tutvustus. Näitasime üksteisele mida oskame ja siis läks lõbusaks. Kell oli märkamatult 12 saanud ja pidime edasi liikuma, aga enne seda mõlema kooli direktorid Urve Aivare ja Urve Krause vahetasid kontakte ja leppisid edaspidise koostöö plaane kokku.  Edasi liiguti juba Peopesa suunas kus ootas mõnus lõõgastus enne bussipeale minekut ja koju sõitu.

 Väljavõte Kuninga Täna kooli FB lehelt
Koostöös Raeküla Vanakooli Keskusega ja seoses Läti nädala üritustega Pärnus külastas 15.novembril meie kooli Riia Eesti Kooli 5.klass koos kooli direktori ja emakeeleōpetajaga. Külalised andsid kooli aulas kõrgetasemelise muusikalise kontserdi lauludega ja koos meie viiendate klasside ōpilastega mängiti muusikaōpetaja Reeda juhendamisel rütmimängu, kuulati Kuninga kooli laste muusikalist tervitust, tehti ringkäik koolimajas ja lustiti koos karnevalitegelastega kooli spordihoones. Peale palju kiidusōnu saanud jõhvika-martsipani kringli ja mustsōstramorsi vahepala suundusid külalised meie kodulinnaga tutvuma ja juba õhtuks plaanisid koju tagasi jõuda. Kaugel see lõunanaabrite armas linn siis ikka on? Kes teab, ehk võtame tõsiselt külalistelt tulnud kutset ka neile külla tulla.

Ühed sõbrad saadetud suundusime vastu võtma juba uusi sõpru. Cesise Muusikakooli pop-jazz ansamblit. Seekord suundusime sõpradega Pärnu Vanalinna Põhikooli kus ansambel andis noortele kontserdi. Proovime meiegi ju innustada noori pille õppima ja kes teab ehk ühel ilusal päeval lähevad meie noored Lätti kontsertturneele. Muusika on üks imeline meetod, mis ühendab inimesi vaatamata millist keelt räägid. See sulatab ülesse ka kõige külmema südame ja paneb ka karudel jala tatsuma.
Järgmiseks külastasid meie sõbrad Sindi muusikakooli. Seal tutvuti kooli tegevustega ja tutvustati oma tegemisi.  Õhtul andis Cesise Muusikakool piduliku kontserdi Restoranis Noot, kus osales ka Läti suursaadik. kontsert oli avalik ja oodatud olid kõik soovijad. Andekad noored kes võiksid veel Eestisse tagasi tulla ja kuulsad olla. 
Neljapäeva peale hommikusööki suunduti kohe Pärnu Kontserdimajja. Seal pesitseb ju Pärnu Muusikakool. On ju mõlemad muusikakoolid väga sarnased. Nagu Pärnu Muusikakool nii ka Cesise Muusikakool asub kontserdimajas ja tehakse palju koostööd just kontserdimajaga. Saime väga põhjaliku ülevaate koolist ja selle tegemistest. Hiljem liitus meiega ka rütmimuusika osakonna juhataja Marge Lumisalu.
Muusikakoolist suundusime linnaga tutvuma, et külalised näeksid milline ilus linn on Pärnu ja kui vahva on Eestimaa. Ehk ühel päeval tahavad tagasi tulla Nüüd oli aeg suunduda Paikuse põhikooli kus koostöös Pärnu Muusikakooli rütmimuusika osakonna ja Cesise Muusikakooliga anti ühiskontsert.


Ükskord saab kõik ilus otsa ja meie sõpradel oli aeg kodu poole minema hakata. Koduteel andsid meie sõbrad ühe kontserdi ka piiriäärses Häädemeestes. Pole ju Cesis sealt enam kaugel.
Üldkokkuvõtteks võib öelda et projekt õnnestus suurepäraselt. Loodud said mitmed tutvused, kokkulepped ja tulevikuunistused. Kõige suurem probleem on ajaga. Ei ole seda aega kunagi nii palju et saaks korralikult üksteist tundma õppida. Koostöö poole pealt on ju kõige parem viis koostööd alustada ühiste huvide alusel. Ja mis võiks olla veel parem ja meeldivam koostöö kui muusika ja läbi selle sündinud tegevused. Juba projekti käigus oli näha kuidas muusika ühendab. Toimusid koos jämmimised ja lõbu oli laialt.  Tulevikus tahaks minna ise oma noortebändidega külla sõpradele ja pakkuda neile imelist muusikat ja sõprust mida nemad pakkusid meile. Kontsertreisi planeeritakse juba mai kuus, kui rahalise poole pealt takistusi ei tule.  Ootame muidugi oma sõpru tagasi külla ja seekord võib olla juba soojemal ajal et saaks ka väljas midagi koos teha, kas või ujuma minna merre.






Jurmala muusikakooli noored

Läti nädala avamine raamatukogus

Maarjakodu külastus

Must Pärl








NOORTE KIRJUTATUD BLOGI LEITAV KA: https://raekylavanakool2017.blogspot.com.ee/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar