esmaspäev, 31. detsember 2018

Valga õudustemaja kinoruum


MTÜ Exit The Haunted põgenemismaja lõi koostöös projektifondiga Nopi Üles noortele kinoruumi. Projekt toimus aktiivselt 2018 detsembrikuus Valga linnas, aadressil Uus 14.

Projektimeeskonnas oli 6 noort. Koostöös teiste noortega renoveeriti vana ühiselamu suurimat ruumi, kus tuli võtta maha tapeet, värvida nii seinad kui ka lagi mustaks, tellida erinevat tehnikat ja sisustusmööblit. Selle järgnevalt tuli korraldada selle raames filmi/video teemaline koolitus.

Kui kinoruum sai välimuselt valmis, tuli 26. detsembril noortele rääkima oma tegemistest Valga Noor Reio, kes on väga pikalt tegelenud ja töötanud filmindus alal. Filminud üles mitmeid üritusi, monteerinud videosid kontsertide jaoks ning olnud osa ka Kanal2-e tiimist. Noored, kes kuulama tulid, said inspiratsiooni ning mõtteid, kuidas arendada edasi oma huvi. Kuna ruumi mahub korraga vaid 10-15 inimest, siis ka osalejate arv küündis üheteistkümneni.

Kogukond toetas tegemisi ka ise, aidates sisutuspoolega. Kogukond ise saab võimaluse kasutada ruume näiteks sünnipäevade pidamiseks või erinevate arutelude korraldamiseks. Esinev on probleem, et pole kohta, kuhu saaksid sõbrad koos minna ja midagi õpetavat või lahedat ära teha. Nüüd on kogukonnal võimalus korraldada erinevaid üritusi kinoruumis ning omalt poolt on antud ka erinevaid ideid, millised sündmused antud ruumis võiks toimuda. Hetkel toimuvad juba järgmiste ideede planeerimised ja elluviimised.

Saime ka tagasisidet. Vaatamata elektri ja tehnika viperlustele, meeldis üritus osalejatele ning nõuti, et kui toimub juba midagi uut, et me kindlasti teada annaks. Sellepärast oleme veelgi rohkem motiveeritud tegema jätkutegevusi ning suurem üritus on.

Projekti eesmärk oli tuua kogukonnale uut tegevust, mis oleks jätkusuutlik ning arendav. Meie eesmärk sai täidetud, sest ilusa välimusega kinoruum võimaldab noortele uusi tegevusi, koolitusi ning arenguprogramme. See annab lükke filmindushuvilistele, kes plaanivad tulevikus selle alaga tegeleda. Iga uue tegevusega alustamine toob kaasa erinevaid õpetusi. Kuna me pole varem renoveerinud ruumi just kino teemal, siis tuli meil mõelda, mis oleks vajalik ehitus-, ja sisustusmaterjal ning tehnika. Alustasime tegevust detsembris ning kuna sellel ajal on just jõuluperiood, siis kahjuks ei jõudnud tehnika ürituse ajaks kohale, mis tähendas, et pidime selle asemel hetkel alternatiivi leidma ja abi küsima, et saaksime ürituse ajaks vajaliku tehnika. Projektiks tellitud tehnika jõuab vaikselt juba kohale ning saame neid uutel üritustel neid kasutada. Alati esinevaks probleemiks on ka ajapuudus ning väike pingetaluvuse proovilepanek, et kuidas küll õigeks ajaks tehtud saaks. Suutsime meeskonnaga end ilusti kokku võtta, panime igapäev tükike tööd projekti ja ilusti sai kinoruum meil valmis.

Ürituse päev oli kõige suurem proovilepanek. Üritus toimus kell 14.00, kuid alustasime juba ettevalmistusi hommikul kell 9.30. Tegime veel viimased ostud ning umbes 12.00 ajal suundusime kinoruumi, et saaksime juba soojendused tööle panna ning snäkid lauale. Ootamatult kadus ruumist elekter. See tähendab, et elektrit oli vaja tehnika ja soojenduse jaoks ning ürituseni oli jäänud vaid poolteisttundi. Pärast pikemat aega polnud ikka veel elekter tagasi tulnud. Ruttu leidsime osalise lahenduse ja tõime teisest ruumist elektrit, et saaksime toa soojaks lasta. Probleemi saime lahendatud ürituse lõpuks, kuid üritus ise sai kenasti läbi viidud. Esineja pidas osalistele koolituse ning selle aja jooksul vaatasime erinevaid videosid, pilte, mida koolitaja ise kunagi on teinud; ning soojade pleedide all sai ka snäkke nositud. Ürituse lõpus, kui varbad olid juba soojad, istusime osalejatega kinoruumis edasi ja arutasime, kuidas arendada kodulinna tegevusi.

Oli tore saada kokku teiste noortega ja kuulda ka nende mõtteid. Siinkohal ka ütlen, et ürituste või sündmuste korraldamisel õpite meeskonnaga väga palju. Nüüd teame, et eelnev päev peame kontrollima tehnika üle, et see ei katkestaks olulist aspekti, elekrit. :) Ning samuti õppisime, et koos midagi luues tuleb tulemus mitu korda parem ja vingem, kui üksi tegutsedes. :)




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar