reede, 6. detsember 2019

Noored tegid kogukonna jaoks pargi ilusamaks ja atraktiivsemaks


Projekti nimi: Rannu värviline välitegevusala
Toimumis periood: 11.07.19-15.10.19
Projektimeeskonna liikmete arv: 2
Osalejate arv ja taustakirjeldus: Noori oli alevist kui ka mujalt Elva vallast. 10-25 noort, kes olid vanuses 7-16. Oli ka lapsevainemaid 2-3 ja lapsi väiksemaid kui 7 aastat. Oli ka neid, kes mitte midagi kaasa ei teinud aga lihtsalt vaatasid.
Partnerite nimed: Estover, MTÜ Mäe Koda, Ragnar Vutt
Lisaks pean mainima meie droonifoto tegijat Ragnar Vutti, kes tegi pargist imelise foto. Seda fotot oli vaja plakati jaoks, mis hakkas facebookis meeldimisi koguma, et üldse saada toetus projekti jaoks.

Projekt jagunes kolmeks etapiks-sabloonitöötuba, värvmisepäev ja õuemängupäev. Sabloonitöötuba oli kõige esimene osa projekti elluviimisest. Meil oli vaja valmistada sabloonid, et värv ei kanduks mujale. Kõige raskem oli Nopi Üles logo joonistamine ja selle välja lõikamine. Selleks, et seda üldse paberile saada, lasime projektoriga seinale pildi ja seina katsime pvc bänneri, et sinna joonistada. Vahepeal puhkasime, jõime teed ja sõime sponsorite poolt saadetud head ja paremat.

Värvimisepäev, mis oli ilmselt noorte ja projektimeeskonna jaoks kõige huvitavam . Me ootasime noori tol päeval kella üheteistkümneks aga ise läksime kohale juba kell üheksa. Pidime puhastama platsi lehtedest ja veest, sest eelmine päev ja öö oli sadanud ning plats ei kuivanud ära. Selleks, et noortel oleks lihtsam värvida ja nad saaks aru, mis kujund meil olema peaks, tegime kriidiga joonise ette. Värvimine sujus hästi. Probleemiks oli punane värv, mis kattis halvasti. Vahepeal tegime pause, sest spreivärvidega kaasnev lõhn oli nii tugev. Kui hakkasime tegema keksukaste, siis avastasime, et ühel spreivärvil pole kuuli sees ehk kasutuskõlbmatu värv. Ometi saime kõik värvitud. Kahjuks hakkas sama päeva õhtul sadama ja osa meie kollasest värvist tuli maha. Super oli aga see, et kasutuskõlbmatu värvi asemele saadeti meile uus värv.

Projekti viimane osa „Õuemängupäev“ toimus augusti lõpus. Õnneks meil oli sel korral ilmaga rohkem õnne. Projektimeeskonna päev hakkas juba varakult noortekeskuses. Vaja oli printida diplomid ja tänukirjad, pidime ka kõik asjad parki viima. Kõige pealt me tervitasime kõiki kes olid juba kohal ja alustasime vaikselt esimese alaga, mis oli kaugushüpe. Samal ajal sättis valmis ennast näomaalingu tegija, keda kaugelt juba väiksed tüdrukud vaatasid. Alguses ei tahtnud noored eriti kaasa minna aga kui projektimeeskond ise ka kaasa tegi, tulid noored ka. Muidugi tuldi koos sõbraga, õega või üldse emaga. Järgmiseks üritasime noori kaasata korvapalli viske võistluseks. Hästi ei tahetud aga jälle, tegime ise enne ja siis juba tulid noored ka. Peale korvpalli visete hakkas ka kohe esimene jumpingu trenn. Seda viis läbi Mariliis Rõngust. Ta oli super, nii hea oli vaadata, kuidas ta suudab kaasata kõige pisemad ja ka lapsevanemad ning meie oma noorsootöötaja. Peale seda hakkasime vaikselt noori kokku kutsuma, et mängida reis ümber maailma. Kui mängima hakkasime, leppisime kokku reeglid. Tegime nii, et pesast välja saab kuue ja ühega. Kõige pisemad mängimas olid 5 aastane poiss ja 6 aastane tüdruk, neid pidi küll aitama aga nad said teise koha. Viimasena platsile jäänud tiim tegid mängu lõpuni, sest tahtsid teada kaua neil läheb, et kõik tiimis olnud jõuaks koju. Vahepeal hakkas jumpingu teine trenn. Kui jumpingu teine trenn oli poole peal käisme tordi järel, mille valmistas meie sponsor MTÜ Mäe Koda. Lõpetuseks said kõik tublid abilised ja mängulised tunnustatud diplomi ja tänukirjaga. Läks tordi jagamiseks, palusime kõigil võtta järjekorda, et ei läheks sassi. Järjekorra esimesed olid noored, kes tulid selleks ajaks parki kui koogi aeg oli. Tasuta söök see kõige parem.

Kogukond sai kasu sellega, et neil on koht, kus on palju värve ja rohkem tegevust. See pole ainult neile, kes lähevad oma sõpradega sinna. Seda saab kasutada kool ja lasteaed. Tagasiside on siiani olnud väga hea aga üks Rannu vanur ütles, et milleks on vaja ilusat parki sodida. Võtame seda kui huumorit, sest tegelikult me ei sodinud seda noortega, vaid tegeime palju ilusamaks. Kui ma jalutan pargist mööda, olgu kell mis tahes, on seal alati mõni noor või mõni pere. Rannu park on muutunud kogukonna jaoks palju ilusamaks ja käidavamaks kohaks.

Järgmistele taotlejatele soovitan kindlasti ära saata oma idee, olgu selleks mis tahes. Kui sul endal silmad särvad seda tehes, siis on asi õige. Üks nõuanne oleks, et ära venita oma tegevust väga pikaks, sul endal on hiljem raske sellest kirjutada või mõelda, mis täpselt oli.

Kasusaajate suurusjärk kuu lõikes on umbes 10-20 inimest(lapsed, noored, vanemad, vanavanemad).









Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar