teisipäev, 15. detsember 2020

Nii uhke tegevuskava ja nii vähe aega, aga eesmärk täidetud!

Projekti nimi: Väätsa kokandus
Projekti toimumisaeg: 05.10.2020-30.11.2020 
Projekti eestvedajad: Jaanika ja Keilin, juhendaja Tertu

Kokandustundides osalejaid keskmiselt 6-8 last 

Kööginurk sai rajatud Väätsa Tervisekeskuse ruumidesse, kus on ka Väätsa noortetuba. Kasutuna seisnud riietehoiu ruumist valmis vahva köök, kus toimuvad nüüd kokandus- ja meisterdamisringid, kuid kasutust on leidnud juba ka erinevate tähtpäevade tähistamise jaoks. 

Köögi seadis meile valmis tubli ehitusmees Mihkel Puntso, vana mööbli ära veo ja töö õigeks ajaks valmimise korraldas Väätsa Tervisekeskuse juhataja Taavi Parts. Türi noortekeskuse juhataja Sulo Särkinen aitas kohale transportida soetatud tehnika köögitarvikud. Lisanne Idavain käis meile rääkimas tervislikust toitumisest. 

2. novembril tegime esimest korda kokandusringi meie uues köögis. Mööbel oli lõpuks paigas ja tehnika ühendatud elektrivõrku. Meil ei olnud veel nõusid, kuid olemas oli blender ja teisedki väiksed köögimasinad. Võtsime ette smuutide tegemise. 

5. novembril oli meie kööginurk elevust täis. Mööbel oli lõpuks paigas ja tehnika ühendatud elektrivõrku. Saabusid köögitarvikud ja nõud. Noored said valida millises kapis hakkavad käima sööginõud, kuivained, noad-kahvlid jne. Muidugi tuli enne kõik puhtaks pesta! 

Samal päeval avastasime, et uus köök sobib super hästi meisterdamistundide läbiviimiseks. Olemas oli laud toolidega ja kätepesuks vajalik vesi. Varem tegime seda teisel korrusel oma noortetoas, kus polnud head laudagi selleks ja käsi tuli minna pesema esimese korruse wc-sse. Nüüd oli kõik käepärast ja mugav. Valmistasime Isadepäevaks toredasti kaunistatud pildiraamid, kuhu sai iga laps isa pildi sisse panna. 

9ndal novembril olid meil jälle kokandussõbrad koos ja proovisime järgi oma uue vahvlimasina. Vahvlid tulid mõnusalt magusad nii nagu vanasti vanaema tegi. Terve tervisekeskus oli head lõhna täis ja varsti olid trennipoisid meil ukse taga järjekorras. Vahepeal tundus, et topelt kogus ei olnud heamõte, sest tainast sai niiiii palju, aga tänu poistele tuli isegi puudu. 

Neljapäevad on meil meisterdamispäevad ja kuna meile tundus, et uus köök vajab natuke värvisärtsu juurde, võtsime 12 november ette suure värvimistöö. Köök sai täiesti uue ilme täna lastele! Tõmbasime teibid seinale ja värvimine võis alata. Tulemus tuli super tore, oleme väga palju kiidusõnu kuulnud. 

16. november ootasime külla Sille Martmaad rääkima tervislikust toitumisest. Hommikul saadeti retseptid ja ostunimekiri, et saaks hiljem koos kokata. Kahjuks on nii, et vahest need asjad, mida väga, väga ootad, ei saagi teoks. Kuskil keskpäeva paiku andis ta teada, et sõidab kiireabisse ja ei saa meiega ühineda. Tagantjärgi saime teada, et midagi tõsist ei olnud, kuid kiire töögraafiku tõttu ei õnnestu tal meie juurde tulla novembris. Aga toiduained olid ostetud ja retseptid olemas, nii et kokandustund ära ei jäänud. Valmistasime 4 erinevat sorti lavashirulle ja tervislikke muffineid. Jagasime ülesanded ja asusime tööle. Peale köögiviljade tükeldamise sai alata lõbus lavashirullide meisterdamine, kohati läksime nii hoogu ja nii jäi viimasele rullile päris vähe kurki, lehtsalatit ja paprikat, aga maitses ikkagi hästi! Muffinid tatra jahuga ei olnudki nii maitsvad nagu lootsime, mõne jaoks oli ka tumedat šokolaadi liiga palju. 

19. november meisterdasime Vapruse Helmeid. Need on sellised toredad helmed, mis lähevad haiglas ravil olevatele lastele. Kokku on umbes 30 erinevat helmest, mida arstid annavad lastele läbitud protseduuri eest, iga helmes tähistab erinevad protseduuri. Laps, kes on pikalt ravil, võib kokku koguda pika värvilise helmeketi. 

Helmeid valmistasime polümeersavist ette antud õpetuse järgi. Oli lihtsamaid helmeid ja ka väga keerulisi. Iga üks leidis endale meelepärase ja nii valmis terve hulk helmeid, mis me peagi ära saadame. 

Super, et meil oma köök olemas on, sest muidu poleks meil olnud kohta, kus küpsetada oma helmed kõvaks! 

23. november oli meil taas kokandustund, lootsime, et ehk tuleb siis sellel päeval esineja, kuid ei. Meie jätkasime sellegi poolest tervislikkuse lainel ja valmistasime see kord kaerahelbe küpsideid täiesti ilma suhkruta. Väljavalitud retsept osutus natuke liiga lihtsaks ja ei andnud ka lastele piisavalt tegevust. Vaja oli ainult kolme komponenti: rosinaid, banaani ja kaerahelbeid. Küpsiseid oleks päris palju saanud, aga üks suslik käis vahepeal banaane söömas, kui olin teisel korrusel. Küpsised ise tulid mahedalt maitsvad ja meeldisid lastele väga. Hea lihtne neil ka kodus teha. 

24ndaks novembriks leidsin inimese, kes oli valmis tulema rääkima tervislikust eluviisist. Lisanne Idavain on ise ka töötanud noortejuhina ja oli suurima rõõmuga valmis lastega natuke vestlema. Lisanne oli ka ise lapsena ülekaaluline ja koolikiusamise ohver, tal oli sellest nii mõndagi rääkida. Ta on viimase kolme aasta jooksul tohutu uurimustöö teinud toitumise kohta. See sai alguse terviseprobleemidest ja suurest kaalunumbrist. Ta on elu jooksul ära proovinud palju erinevaid dieete, kuid jõudis lõpuks selleni, et iga inimese toitumiskava sõltub ainult tema keha eripärasustest. Lastega arutasime, milline on tervislik päevamenüü, kui palju tuleks teha sporti, kui palju võib päevas magusat süüa, mis on tervislikud vahepalad, mis kell tuleks süüa viimane suutäis enne magamamineku jne. Kõik laste küsimused said vastuse. 

26. november meisterdasime Väätsa kultuurimaja jõuluvaateakende jaoks lumememmesid. Kõik võtsid kaasa oma vanad valged sokid ja toppisime need vatti täis. Kahjuks jäid selle aktsiooni käigus pildid tegemata, aga võin öelda, et see vatt oli kohtades, kus ta ei peaks üldse olema! 

30. november oli meie järjekordne kokandustund, kus tegime frikadellisuppi (esmalt oli plaanis klimbisupp, aga Lisanne ütles, et see ei ole väga tervislik) ja pannkooke. Nüüd on meiega ühinenud ka natuke vanemaid noori, kes saavad väiksematele oma oskustega toeks olla. 

Projekti käigus saime kõige suuremad õppetunnid videomontaažis, eelarvestamises ja ajaplaneerimises. Videomontaažiga läks kenasti, see oli lõbus ja sujus kenasti, kui arvestada, et ettevalmistust ei olnud meil ollagi. Oleks pidanud tegelikult rohkem aega võtma teksti õppimisele, aga aja nappus mängis ka siin rolli. 

Eelarvestamisega oli juba keerulisem ja oleks kindlasti vaja rohkem kogemust, et seal kõrvalekaldeid ei oleks. Näiteks välja vaadatud kööki me ei tellinud, sest tarne aja kohta ei saanud kaupmees kinnitust anda, et jõuab 10 päevaga kohale. Tuli leida müüja, kellel on mööbel juba Eestis olemas. Leidsime sellise koha ja mööbel olekski väga kiiresti jõudnud, aga jällegi ei osanud arvata, et kaupmees jääb ootama laekumist, enne kaupa ei too. Aga riigiasutustes ei tehta arvete tasumist päeva pealt. Ja siis, kui mööbel toodi, tuli vale komplekt ja valamu oli ka puudu. Kõige suurem möödapanek eelarves oli köögitarvikutele liiga väikse summa planeerimine. Poes olles valisime välja kaupa hoopis poole suurema summa eest ja kõik need asjad olid vajalikud! Hiljem on selgunud, et nipet-näpet on ikka puudu. Seega projekti rahade eest me toiduaineid üldse ei ostnud, nende arvete eest on vallavalitsus maksnud. Valgustit me ka ei ostnud, see tuli Tervisekeskuse poolt, paigaldatakse jaanuaris, kui lagi läheb remonti. 

Ajaplaneerimisega oli meil ka probleeme. Esimene plaan sai väga optimistlik. Tegelikkuses läks kõik vähemalt nädal aega nihkesse. Juba ruumi ettevalmistamine ja mööbli kokkupanek venis. Siis jäi tulemata meie planeeritud kohtumine Sille Martmaaga, kõige pealt lükkas ta kohtumist edasi ja kui oli kokku lepitud päev, siis ta ei saanudki tulla. Õnneks leidsime uue esineja ja saime oma plaani ikkagi ellu viia. Ühesõnaga kõik oli natuke nihkes, aga ette antud aja jooksul oleme suutnud oma plaanid ellu viia ja rohkemgi veel! 

Peale meie noortetoas käivate laste on uus köök kasutust leidnud veel ka sünnipäeva tähistajate poolt. Meie majas toimuvad ka pensionäride võimlemine 2 korda nädalas, nemad on ka juba paar korda peolaua katnud meie köögis. Treenerid ja kehalisekasvatuse õpetaja teevad omale süüa. Veel on käidud küsimas kooli maja poolt, et kas nad võivad kasutada meie ruume. Me oleme väga palju kiidusõnu saanud, kui ilus meie köök on ja kui tore, et me selle lõpuks saime. 

Järgmistele osalejatele soovitame julget pealehakkamist, aja planeerimisel jätta kindlasti mänguruumi ja olla valmis, et kõik ei lähe alati plaani järgi. 

Iganädalastes kokandustundides osaleb meil keskmiselt 6-9 noort. Ei ole praegu avalikult välja kuulutanud ühtegi üritust, sest leviv viirushaiguse tõttu peame laste arvu noortekeskuses piirama. Meie köök ei ole ka väga suur, nii et praegune osalejate arv on meie jaoks täiesti piisav ja isegi piiri peal. Sama palju lapsi võtab osa ka neljapäevastest meisterdustundidest. Sünnipäevi ja muid istumisi on seal toimunud 4 kindlasti umbes 10ste seltskondadena. 

Lingid postituste kohta Väätsa Noortetoa Facebooki lehel: 










Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar