esmaspäev, 30. november 2020

Projekt on pannud kogukonna üheskoos tegutsema

Projekti nimi: Väli lauatenniselaud Ohtu külaplatsile
Projekti toimumisaeg: mai - november 2020
Projekti meeskond: Meie meeskond koosneb viiest noorest vanuses 11-12 aastat ja kahest toetavast täiskasvanust.
Projekti kasusaajate arv: Pinksilaua avamisüritusel osales u 40-45 inimest. Praeguseks hetkeks on pinksilaua pidevaid kasutajaid 20 noore ringis. 

Projektiga „Nopi üles“ ,kohaliku omavalitsusega ning Ohtu külaseltsiga koostöös soovisime soetada külaplatsile välipinksilaua, et pakkuda kohalikele noortele rohkem võimalusi ajaveetmiseks. Plaanis oli käesoleval aastal korraldada pinksilaua avamine ja esimene Ohtu pinksiturniir.

Oleme ära korraldanud pinksilaua avamisürituse, kus osales umbes 40-45 inimest. Pinksiturniir, mis algselt oli kavandatud selle aasta suve lõppu, lükkus noorte tungival soovil edasi järgmise aasta suve algusesse. Põhjenduseks liiga lühikeseks jääv harjutamise/treenimise aeg. Oleme välja valinud ja ära tellinud karikad ja medalid tulevase turniiri tarbeks. Pinksilaua olemasolust ja kasutamisvõimalusest külaplatsil oleme informeerinud inimesi nii külalehes kui küla FB lehel.

Praeguseks hetkeks on pinksilaua pidevaid kasutajaid 20 noore ringis, lisaks täiskasvanud. Hea meel on tõdeda, et pinksilauda kasutavad ka noored vanuses 15-18 aastat (5-6 noort). Sellele vanusegrupile pole meie külas siiani sobivat ühistegevust olnud. Käiakse mängimas lausa perekonniti.

Pinksilaua olemasolu külaplatsil on pannud kogukonna üheskoos tegutsema sooviga arendada külaplatsi selles suunas, et noortele oleks rohkem sportlike tegevusi, mis tooksid noored kodust välja üheskoos tegutsema. 

Järgnevatel aastatel tuleb tegutseda ka paari kitsaskohaga. Esiteks tuleb laua ümber ehitada tuulevari, kuna tugev tuul segab tõsiselt pinksimängu. Teiseks tuleb mõelda valgustusele, et sügisõhtutel ei saaks pimedus mängimisel takistuseks.

Kasusaajate hulka on raske numbriliselt välja tuua. Ennekõike oma küla noored (nii aastaringselt külas elavad kui suvitajad), nende vanemad, lisaks naaberasulate noored. Kuna pinksilaud on avalikuks kasutuseks ja pallid ning reketid kogu aeg kasutamiseks saadaval, võivad seal mängida kõik kes külaplatsile satuvad. 

Projekti eesmärk oli/on pakkuda oma kodukülas, eelkõige kohalikele noortele, sportimisvõimalust ning saada kogemusi võistluste korraldamisel ja osalemisel. 

Kuna kevadine eriolukord segas meie plaane üsna märkimisväärselt, lükkus pinksilaua kohalejõudmine planeeritust oluliselt hilisemale ajale. 25. juulil toimus pinksilaua avamine. Kutsusime kohale lauatennise treeneri, kes tutvustas meile reegleid ja korraldas näidismatši. Peale seda said kõik huvilised proovida, treeneri valvsa pilgu all, pinksimängu. 

Esimese Ohtu pinksiturniiri peame edasi lükkama järgmisesse aastasse, kuna noored soovisid pikemat harjutamiseperioodi, et võistlustel tasemel olla. 

Külaplatsil on olemas kapp pinksireketite ja-pallidega, et kõigil huvilistel, kes külaplatsile satuvad, oleks võimalik igal ajal palli kõksida. Mustaks tallatud maa pinksilaua ümber annab aimu, et lauda kasutatakse usinalt. 

Kui algul tundus kõige keerulisem ülesanne olema 200 like kokku saada, siis tegelikult on kõige keerulisem eelarve koostamine ja sellest kinni pidamine. Näiteks oli meil eelarvesse planeeritud killustik pinksilaua alla, tegelikkuses eraldas vajamineva killustiku kohalik talunik oma varudest. 

Murekohana peab ära märkima segava faktori, mis häirib oluliselt õues lauatennise mängu. Selleks on tuul. Kogukonnas on tekkinud juba mõningaid mõtteid, tuuleprobleemi lahendamiseks. 

Meil on tõeliselt hea meel, et osalesime projektis „Nopi üles“, tänu millele oleme saanud anda panuse kogukonnaelu elavdamiseks ning noortele sportliku tegevuse pakkumiseks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar