reede, 21. oktoober 2016

Kõik Klarat uudistama!

Projekt "Kalatraaler Klara säilitamine ja kalanduse õpitoaks kohandamine“
Aeg: august- oktoober 2016.a

Partnerid:  MTÜ Juminda Poolsaare Selts, MTÜ Pohiranna, Kuusalu Vallavalitsus
Osalejate arv erinevates tegevustes kokku: 39


Augusti lõpus organiseerisime Klara  Tapurla sadamast ära Leesi rahvamaja vastas olevale platsile. Klara toomine õnnestus. Meie rõõmuks on tekkinud palju uudistajaid.




           (Pildid Juminda Poolsaare facebooki kodulehelt)

Klarale on tekkinud palju uudistajaid. J


Meie projekti on kajastatud kahel korral kohalikus ajalehes “Sõnumitooja”

Kahjuks Klara seisukord ei ole nii hea, kui lootsime ja meie esialgsed plaanid tuli ümber mõelda ja tähtaja pikendamist taotleda.







Plaanis oli teha tekile varikatus, et ilmastik ei kahjustaks rohkem ja oleks koht, kus hakata esimesi õpitubasid läbi viima. Kahjuks traaleri tekk ei ole nii tugev, et sinna katust ehitada. Kutsusime kokku vanad ja praegused traalimehed, kellel on praktiliste teadmiste ja kogemuste pagas.


Kingituseks toodi vanu fotosid, vana traalilipp ja kell. J


Huvitavaid lugusid jätkus tundideks. Enne nimetati kalatraalereid numbrite järgi. Kui tuli otsus ülevalt, et tuleb nimed panna, siis tekkisid Tapurla traaleri paarid Klara ja Veera, Muld ja Mold. Nimed Klara ja Veera on pärit ühest Kukkerpillide vanast laulust. http://www.kukerpillid.ee/static/artiklid/76.Meremees%20sadamakail.mp3
Nagu ütleb laulusalm „ kääri käised ülesse ja asu aga tööle kallale…“
Korrastasime ümbruse.


Leesi rahvamajas laste hommikul osalejad tutvusid Klaraga ja seejärel koristati traali sisemus prügist. Sedasi sai ruumid läbikäidud ja uuritud mida milleks kasutatakse.


Järgmise tööna paigaldasime tekile toestuse ja katsime traaleri kattetega, et ilmastik rohkem kahju ei teeks.




Järgmiseks lõime koha õpitubade läbiviimiseks.



Tuleviku õppematerjaliks soetasime järgnevat kirjandust:


Projektikulud: Klara ja materjali transport (sh kraana), lauamaterjal, erinevad materjalid ja vahendid tööde teostamiseks ja kirjandus. Soetatud kirjandusega saab edaspidi tutvuda Leesi rahvamajas. 

Projekt on andnud kogemuse, et tuleb olla paindlik ja leida olukordadele kiirelt lahendusi. Keeruline oli tegevusi planeerida, kuna algas kool ja välitegevused sõltuvad suuresti ilmast. Kindlasti jätkame Klaraga seotud tegevusi. Mõtteid on mitmeid. Traalimehed lubasid edaspidi meid nõu ja jõuga aidata. (Tõestuseks jutule, et kes nendest mööda sõitis tuli ka kaema, mida me see kord toimetame ja alati jagus ka õpetussõnu. )


Täname toetuse eest!

Projektifondi "Nopi Üles“ tegevuste elluviimist rahastatakse haridus- ja teadusministri kinnitatud ning Eesti Noorsootöö Keskuse poolt elluviidava ESF kaasrahastatud programmi „Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine“ kirjeldatud tegevuste raames.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar