kolmapäev, 21. juuni 2017

Kui armas :)

Lõpparuanne
Projekti nimi: Mängutuba noortelt pisematele
Toimumiskoht: Vastseliina

Nopi üles projekt “Mängutuba noortelt pisematele” sai alguse ideest teha ja luua Vastseliina lisaväärtus mängutoa näol, mis pakuks pisemale põlvkonnale ja nende vanematele rõõmu. Vastseliinas ei ole sellist mänguruumi, kus vanemad saaksid tuua oma lapsed mängima täiesti tasuta ning kus kord kuus on kohal vabatahtlik noor , kes tegeleb nende pisemate põnnidega muinasjuttu neile lugedes, koos tantsides või joonistades. Meie projekt sündis jaanuari kuus ning lõppes 31.mail. Projekti viisime ellu kolmekesi: Mari Mandel, Kaia Jõgiste ja Melany-Regle Langus. Siin on ka mõned mõtted sellest, mida Mari, Kaia ja Melany tervest sellest protsessist arvasid:
Kaia Jõgiste: Esimese asjana andis Nopi Üles projekti tegemine mulle kogemuse kogu projektiga seonduva protsessi läbimiseks. Kuid väga tähtis oli ka planeerimine ning koostöö, sest koostööta poleks me teinud selliseid edusamme. Mida rohkem päid, seda rohkem ideid. Kindlasti motiveeris mind tegutsema teadmine, et saan teha midagi kasulikku teistele, mitte ainult endale. Sain aru, et projekti teostades ei ole niivõrd oluline selle suurus kui sobivus ise endale. Kui ikkagi teed midagi südamelähedast, siis on rõõm uskumatult suur iga väiksemagi õnnestumise korral. Ning just õnnestumine on see, mis paneb mind järgmiste projektide poole vaatama.
Melany-Regle Langus: Nopi üles projekt andis mulle kogemusi. Kindlasti ka hea enesetunde, sest midagi ise oma kätega kellelegi teisele teha on puhas rõõm, eriti hiljem selles ruumis lastega koos aega veeta. Samuti sain ka uusi nippe, kuidas ruume huvitavamaks muuta, ilma suuri kulutusi tegemata. Kõige suurem rõõm oli lastele raamatut ette lugeda. Lapsed kuulasid ja naersid ning elasid kaasa, see oli super tunne. Tulevikus tahaksin kindlasti lastega veel midagi huvitavat läbi viia, kas meisterdada nendega kaarte või veel mõnda raamatut ette lugeda ja siis sellest nendega näidendi teha. Projekti peab valima selle järgi, mis on inimese tugevad küljed ja mis pakub inimesele enesele rõõmu. On ilmselge, et inimene, kes pole lastest vaimustuses, ei saa ka lastetoas vabatahtlik olla, ega ka kassiinimene koerte varjupaigas. Pole mõtet võtta ette projekti, millest ise vaimustuses ei ole, sest siis on kindel, et selle õnnestumiseks ei anta endast 100%.
Mari Mandel:  Mängutoa projekti idee tuli algselt minult, kuna olles ise ema ja tihti vajaduse tõttu pidanud lapse kaasa võtma tööle, ei ole nii väiksele midagi teha olnud.. Mõeldud on tihti suuremate laste peale võimalusi luues, kuid need alla 7-aastased mudilased on kuidagi tähelepanuta jäänud. Siit tuli välja mängutoa idee, et see oleks see koht ja võimalus vanematel oma lastega täiesti tasuta, lõbusalt aega veeta. Rääkisin oma ideest mitmele noorele, nii jäid sõelale suurimateks abilisteks Kaia Jõgiste, Melany-Regle Langus. Tänu sõnad lähevad ka muidugi teistele Vastseliina valla noortele, kes samuti nõu ja jõuga ning käte paariga appi tulid. See projekt näitas noortele reaalselt, et nad on võimelised nii suurteks tegudeks, kui nad vaid võtavad julguse kokku. Keegi meist ei ole kunstnik ametilt ega kunsitkooli kogemusega, kuid maalid seintele said suurepärased ja seda kõike noorte enda tahtejõu tõttu. Samuti ei ole ka keegi konduktor, kuid mängumajad, lauad ja toolid said kokku pandud. Projekt ongi protsess, läbi mille sa saad uusi kogemusi ning oskusi. Ma soovitan neile, kes plaanivad projekti ellu viia või viivad juba, endasse rohkem uskuda, ümbritseda ennast erinevate oskuste ja teadmistega inimestega, sest siis on silmaring laiem ning tulemused sedavõrd paremad. Samuti tuleks kindlasti valida projekt, mis sulle endale on südamelähedane, sest seda kindlam sa ka oled , et võitled selle elluviimise nimel kümne küünega. Tuleb julgeda vigu teha, sest see on idee elluviimise loomulik protsess, kuid vigadest tuleb ka õppida ja edasi areneda.

“Mängutuba noortelt pisematele” projekt on näidanud, et selle järgi on olnud vajadus. Kui Vastseliina Noortekeskuses toimus saviring Triin Pruuli läbiviimisel viibisid siin ka mõned lasteaialapsed, kellele see tuba tõi sära silmadesse ehk just sellepärast, et see tuba on tehtud mõeldud väiksemate laste huvidest ja soovidest lähtuvalt. Lapsevanemad on toonud ka oma lapsi siia tunnikeseks hoiule, kui neil endil on olnud vajadus ära käia. Ja on ka lapsevanemad, kes ise koos lapsega veedavad mängutoas aega. See kõik on väga positiivne, aga on ka tekkinud kitsaskohti. Kuna mai ja juuni on olnud on väga kiire periood meie noortest vabatahtlike jaoks, kes on põhikooli ja gümnaasiumi lõpetamisega seotud ning noored, kes on seotud teiste projektidega ei ole jäänud neil nii palju aega, et tegeleda toas olevate pisematega. Mängutuba ise on lahti olnud igapäev E-L ning külastamine on tihedam olnud tavaliselt neljapäevast laupäevani. Samuti jõudis kauaoodatud pallimeri kohale ning ka istumismatid lastele, mis tegid toa veel rõõmsamaks. See projekt on näidanud ka seda, et ehk see tuba ei ole loodud ainult pisematele, vaid ka suurematele lastele, sest müramisepisik on meis kõigis sees ja seda näitab ka see, et Vastseliina noortekeskuses käivad suuremad lapsed on tihti seal ruumis laua tag akas puslet panemas, pallimerd uudistamas või palli mängimas. Nii võime öelda, et mängutuba on loodud nii noortelt pisematele, kui ka pisematelt noortele.

Kuu lõikes külastab mänguruumi umbes 20 last ja kui meil on olnud suuremaid üritusi on see arv läinud 40 lapse peale. Päeva lõikes käib umbes 10 last sealt läbi. Vastseliina noortekeskuses peetakse tihti ka sünnipäevi, mis on tavaliselt pühapäevasel ajal, kui noortekeskus on kinni ning siis on vanemad küsinud luba , et kas nende väiksemad lapsed saaksid samalajal olla mänguruumis, oleme seda lubanud. Ka sellega kahekordistub kasutajate arv. . Ma võin öelda, et mänguruumi külastab kuu aja jooksul vähemalt 60 noort koos vanematega.


Projektifondi "Nopi Üles“ tegevuste elluviimist rahastatakse haridus- ja teadusministri kinnitatud ning Eesti Noorsootöö Keskuse poolt elluviidava ESF kaasrahastatud programmi „Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine“ kirjeldatud tegevuste raames.







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar