kolmapäev, 20. september 2017

Noored on muutuste loojad

„Võru noortekeskuse graffiti“

Projekti kestvus: 24.05.2017 –15.09.2017
Projekti korraldusmeeskonda kuulusid 5 inimest ning osa võttis projekti tegevustest üle 20 noore . Osalejate vanus jäi vahemikku 13-19 ning osa võtsid nii Võru linna kui ka valla noored.
Projekti põhirahastus saadi noorte omaalgatuse programmist „Nopi Üles“, toetajateks olid ka Võru linn, Võru vald ja The Pellet Company OÜ.

Tegevuste kirjeldus:  Toimusid kohtumised graffiti-kunstnikuga, mille käigus koguti kokku noorte ideed. Kohtumistel räägiti graffity võimalustest muuta linnapilt noortepärasemaks ja atraktiivsemaks. Samuti juhtis kunstnik tähelepanu ka millal ja mis tingimustel saab graffityt kasutada linnapildis.  Noored täitsid  kunstniku poolt koostatud küsimustiku ja visandasid esimesed mõtted ka paberile. Mais läks lahti kampaania, ning noortel oli võimalus esitada oma mõtted ja ideed kavandi näol.  Hooga alustati ka aluspinna (Võru Noortekeskuse välisfassaadi) puhastamistöödega, mille käigus eemaldati lahtine krohvikiht ja pesti sein. Samal ajal valmis ka kavandi lõppversioon, mis noorte poolt ühehäälselt heaks kiideti. Valmima hakkas seinamaal ning samal ajal oli ka graffiti töötuba, kus noored said oma oskusi arendada ning seinamaali valmimisse kaasa lüüa.

Pildi põhielementideks on kosmos, gorilla ja maakera. Seinamaalingu tegemise variante oli mitmeid, kuid lõplik idee sündis noortele korraldatud õpitubades. Noored selgitavad, et gorilla ja kosmos sümboliseerivad algust ja muutusi, noored on muutuste loojad ja pildi taustaks olev kosmos on võimaluste maa nagu seda on noortekeskus noorte jaoks. Noortekeskuse grafiti on ühtlasi järjekordne element Võru linna kujundamisel avatud kunstigaleriiks.

Nii meeskond kui projektist osa võtnud noored said palju uusi kogemusi ja teadmisi tänavakunsti vallas (läbi erinevate töötubade). Ühtlasi arenes meeskond läbi koostöö ja suhtluse erinevate organisatsioonidega (sealjuures ka näiteks linnavalitsuse planeerimis osakonnaga läbirääkides). Samuti õppiti lahendama probleeme oma meeskonnas ning hindama koos tegemise võlu.

Tänu seinamaalile on noortekeskus muutunud linnapildis märgatavamaks. Enam ei teki küsimusi, et kus täpselt asub noortekeskus ning kust sinna sisse pääseb. Tagasiside nii erinevatelt noortelt, teistelt noorsootöötajatelt kui ka linnavalitsuselt ja linnaelanikelt on olnud äärmiselt positiivne. Paljudele meeldib, et rikastunud on ka Võru linnapilt.


Teistele taotlejatele soovib meie meeskond julget pealehakkamist ja loovaid ideid!









Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar