esmaspäev, 29. oktoober 2018

Alati ei lähe kõik plaanipäraselt, aga üheskoos leitakse lahendused!


Projekti nimi: Aparaadi piljard
Asukoht: Aparaadi Noortekeskus, Kastani 42, Tartu
Toimunu ülevaade:
Peale projekti kirjutamist ja esitamist valisime koos projekti kirjutanud noortega välja internetist asjad, mida projekti jaoks osta (piljardilaud, varustus: kiid, kuulid, kolmnurk, auhinnad, kaamera, joonistasime aukirjade jooniseid jne).
Esialgu valituks osutunud lauda aga kahjuks kohapeal olemas ei olnud ja pidime valima kahe teise laua vahel. Väljavalitud laua toomise päeval selgus, et siiski on ka sellel üks jupp katkine ning lõpuks saime kolmandaks valitud piljardilaua. Kui laud oli lõpuks välja valitud ja remondid noortekeskuses lõppenud, sai see kiirelt paigaldatud.
Suvel oli noortekeskus kaua remondis. Esiteks ehitati kööki, mille ehitus venis ootamatute elektritööde ja põranda ehitamise tõttu. Köögimööblit hoiti ruumis, kuhu oleks pidanud tulema piljardilaud, aga see sinna sel hetkel ei mahtunud. Pärast köögi valmimist tuli juhatusest otsus, et noortekeskuse ruumidesse kolib ka Tartu Omanäoline Kunstikool. Ruume hakati uuesti ümber ehitama. Tööde teostamise ajaks kolis noortekeskus oma tegevustega Emajõe äärde randa. Projektitegevused lükkusid suve teise poolde. Siis aga oli raske leida ühista ega, et piljardivõistlust korraldada.
Samuti saavad noored kasutada kõikide sündmuste jäädvustamiseks korralikku kaamerat, mis Nopi üles projektiraames osteti. Pildistamine  ja hiljem piltide modimine arvutis on väga populaarne ning kui huvi säilib on noortekeskusel plaanis järgmisel aastal hakata tegema fotoringe, kus noored pildistamisoskust lihvida saavad.
Kahjuks ei ole videote tegemine läinud plaanipäraselt, sest videote kokku monteerimise programmid on kõik tasulised. Tasuta programmidel jääb valminud videote keskele suur vesimärk, mis video vaatamist väga häirib. Selle probleemi lahendamiseks on plaanis teha kas koostööd Tartu teiste noortekeskustega, kus on videote monteerimiseks programmid ostetud või võimaluse korral soetada ka Aparaadi noortekeskusesse vajalik videotöötlus litsents.

Mida õppisime:
1.     Uued vahendid annavad noortekeskuses käiatele uusi võimalusi, kuidas oma aega sisustada. Noortekeskus on rohkematele noortele huvitav.
2.     Piljardilaud sai väga korralik. See ei loksu enam vastu minnes ja saab korralikult mängida., pallid ei liigu paigast mängu keskel.
3.     Varasemalt mängisid piljardit väiksemad noored, sest nemad ei olnud laua ja nõuete kohalt väga nõudlikud. Sügisest meelitab uus piljard ka vanemaid noori noortekeskusesse mängima, sest uued tingimused on väga head.
4.     Piljardi kuulid on kõik olemas ja kiid terved, nüüd saab õigete reeglite järgi mängida.
5.     Pika aja jooksul võivad projekti tegevad inimesed vahetuda. Eriti suvel, kui paljud noored on linnast ära laagrites.
6.     Suvel oli kahjuks (ka noortekeskuse enda süül) noortekeskus pikalt kinni (tegutses rannas). Ilm oli sel suvel ilus, nii et palju noori ei käinud, isegi kui tegevusi oli välja kuulutatud ja reklaamitud oli osalus väga väike. Piljardiprojekti ei saanud välja viia.
7.     Suvel inimesed puhkavad ja asjade ehitamine ja kätte saamine võib võtta rohkem aega, kui planeeritud oli. (ehitus, piljardilaua kohaletoimetamine ja üles ehitamine)
8.     Sarnaste projektide tegemise võiks jätta aega, kui noored on olemas ehk „kooliajale“. Suvel on ilus ilm ja noored on laiali. Paljud noored on linnast ära sõitnud või osalevad noortelaagrites ja malevates. Sobivad ka teised vaheajad, aga (noorte arvates) on suvel palju muid tegevusi ja noortekasse väga ei jõua.
9.     Uutel noortel on omamoodi nägemus piljardivõistluse korraldamisest. Hetkel ei olnud asjad väga paigas ja kõike andis ümber muuta.
10.  Piljard meeldib väga paljudele noortekalistele, samuti on piljardivõistlused väga popid, eriti kui saab auhindu võita. Kui rääkisime, et tuleb võistlus (auhindadega), siis hakkasid paljud harjutama.
11.  Noortekeskuses on väga vähe ruumi (eriti peale remonti) seega tuleb väga hoolikalt läbi mõelda, mis tegevused noortele meeldivad. Piljard on kindlasti selline, mis toob noori kokku ja meeldib enamusele noortele. Korralik piljard peab kindlasti noortekeskuses olema.
12.  Kui esimene piljardivõistlus läheb hästi, saab korraldada edaspidi veel võistlusi, näiteks kord kuus. See motiveeriks noori korrapäraselt harjutamas käima.
13.  Projektis sai noortekeskus ka kaamera. Pildistamine on samuti väga populaarne tegevus ja paljud noored tunnevad huvi pildistamise (fotograafia) vastu ja on avaldanud soovi, et siin õpetataks ka piltide esmast kohendamist.

Sügisel algas kool ja projekti algatanud noortel oli palju koolitöid. Seetõttu otsisime noortekeskusest uued noored, kes sooviks teise poole projektist ellu viia ja piljardivõistluse korraldamise enda kanda võtta.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar