kolmapäev, 23. oktoober 2019

Noored leidsid, et saadud teadmised on kasulikud kogu eluks!


Projekti nimi: Õppeseminar “Ohutu suvi”
Projekti toimumisperiood: 07.06-08.06;08.08
Projekti toimumise koht: Varbla küla; Matsi Rand; Lihula Mõisamägi
Projekti meeskonnaliikmete arv: 3 noort
Õppeseminaril osalejate arv: 22 osalejat. Neid tuli üle terve Lääneranna valla, suurem osa Lihulast ja Oidremaalt.
Partnerid: MTÜ Varbla Külaselts ja “Nopi Üles” projekt ning meeskond. Abikäe ulatas ka Varbla Kool.


Korraldasime algava suvevaheaja eel 2-päevase õppeseminari, kus koos oma ala spetsialistidega tuletasime noortele meelde ohutuks suveks vajaminevaid nõuandeid.
Noored saabusid esimesel päeval 17.00 paiku ja sama päeva õhtupoolikul oli ka esimene töötuba mille läbiviijaks oli Lääneranna valla noorsoopolitseinik.(töötoad on lahti seletatud allpool) Peale töötuba oli õhtusöök ning kuni öörahuni oli noortel vaba aeg. Mängiti koolistaadionil võrkpalli, mängiti välilauatennist ja chilliti mänguväljakul. Järgmine päev algas hommikusöögiga ning siis seadsime end Matsi Randa. Seal toimus teine töötuba mille viis läbi Varbla RMK keskuse juhataja, kuna töötuba kestis oodatust isegi vähem ja ilm oli soe, siis noored said minna ujuma ja rannal päevitada kuni lõunasöögini. Peale lõunasööki toimus kolmas töötuba Tõstamaa päästekomandoga ja neljas töötuba mida viis läbi MTÜ Pärnumaa Märjad Käpad, töötoa lõpus said noored koos koertega ühe ühisujumise teha. Viimase töötoa lõppedes said noored veel rannal olla ja vabalt aega veeta ning siis kutsusime nad kokku ja autasustasime tublimaid ja aktiivsemaid. Edasine kulges nii, et läksime tagasi Varblasse, seal ootasid meid värskelt küpsetatud liha-ning viineripirukad ja mahl. Peale seda pakkisid noored oma asjad ja seejärel oli kojusõit.

Peale seminariosa oli meil 2kuud aega, et planeerida analüüsikohtumist, mille eesmärgiks oli kuulda noortele meelde jäänud teadmisi. Algselt plaanisime korraldada eraldi ürituse, aga siis tulime koos noorsootöötajaga ideele, et liita 8. augustil toimunud Lääneranna Noortepäev + Reket LIVE meie analüüsikohtumisega. See idee läks meil ka käiku. Mitu nädalat planeerimist ja küsimuste väljamõtlemist ning oligi käes 8. august, meie programm oli samaaegselt koos teiste atraktsioonidega. Kuna kõiki noori polnud kohal siis võtsime kokku need kes olid. Kokkuvõtteks ütleks, et noored tulid teadmistega super hästi suvel toime ja meie oleme ääretult uhked!!
Suures plaanis sai meie seminar väga head tagasisidet ja ka töötubadest selgitasime välja lemmikud ning nendeks said noorsoopolitseiniku õpituba ja MTÜ Pärnumaa Märgade Käppade töötuba. Kasu saime nii meie, külalised ja mis peamine...noored kes osalesid.

Töötubade kirjeldused:
Noorsoopolitseniku töötuba-Käsitleti alkoholi- ja tubakatoodete kahjulikkust tervisele, räägiti korgijoogist ja mängiti pudelimängu kus noored pidid analüüsima kas väide on tõene või väär. Olid ka mõned küsimused, noored olid üdini jutukad ja rääkisid iga teema juures kaasa, mis meile ja noorsoopolitseinikule üüratult head meelt valmistas.
RMK looduskeskuse juhataja töötuba-Tehti jalutuskäik mööda Matsi Ranna metsa ja vaadeldi taimi ning analüüsiti kas on tegemist inimesele ohtliku või ohutu taimega. Noortel oli terve jalutuskäigu vältel kaasas tööleht kus oli seal metsas leiduvate taimede nimetused.
Tõstamaa päästekomando töötuba-Käsitleti veeohutust ja tutvustati mis asju leidub päästeautos ja tutvustati ka päästejetti. Päästjad olid nii vastutulelikud, et noored lubati isegi jetile istuma ja pilti tegema.
MTÜ Pärnumaa Märgade Käppade töötuba-Räägiti vabatahtlikust vetelpäästetööst koertega, koerad Eike ja Arabella näitasid oma vetelpääste oskusi mida neile omanike poolt õpetatud on. Noored said enne külaliste lahkumist koertega teha ühisujumise mis oli nende jaoks kõige ägedam.

Projekti loomise ja läbiviimise jooksul õppisime seda, kui oluline on meeskonnatöö tegelikult. Kõik ülesanded peavad olema ära jagatud ja kõigile peab sobima nende ülesanne ja kui ei sobi, siis leida kompromiss. Kuna tegemist oli meie esimese projektiga siis tuli ette ka olukordi kus läksime tülli kuna me ei suutnud kompromissile jõuda. Omavaheline suhtlus paranes ja kõigi kolme meeskonnatöö kogemused täienesid ning muutusid sujuvamaks. Arenes ka suhtlemisoskus, pidime terve projektiperioodi jooksul suhtlema uute ning tundmatute inimestega, esmalt tundus see hirmutav ent peagi olime oma mugavustsoonist väljas ja palju avatuma suhtlemisstiiliga. Sellest kõigest õppisime ka seda, et kunagi ei maksa asju liiga viimasele minutile jätta, see tekitab vaid segadust ja liigset stressi.
Tagasisidest selgus täpsemalt, et külalised kes meil käisid, õpetasid neile vägagi palju uut ja samal ajal oli noortel ka lõbus. Ehk siis töö ja lõbu käsikäes kui nii võib öelda. Sellest järeldasime ka, et külaliste valiku olime väga õigesti teinud. Õpikogemused mis nad said on nii praktilised kui ka teoreetilised. Näiteks osalejad nüüd kindlasti oskavad metsas orienteeruda looduslike sümbolite järgi (sammal, tähed jms). Saadi teada ka uusi fakte erinevate ainete kohta narko- ja alkomaailmas.

Järgmistele taotlejatele soovitaksime allolevat:
1. Enne kui esitad taotluse “Nopi Üles” meeskonnale, siis veendu, et sul on hoolas ja sihikindel meeskond kellega koos projekti teha.
2. Tea, et projekti tegemine on suur vastutus ja tuleb olla väga hoolas. Kõike teha rahulikult ja mitte hullult rapsida.
3. Läbiviimise käigus võib tulla ette pingelisi olukordi, aga pead ei maksa seejuures kaotada.
4. Alati kui on mõni takistus mille ületamine tundub teie jaoks natuke raske, siis küsige abi. Väike abi ei tee kunagi kellelegi liiga!

Kui nüüd rääkida kuludest siis kõige kulukamad on ilmselt toit ja transport. Vähemalt meie eelarves kajastus see niimoodi. Kuigi võib tunduda, et 22+3+3 (osalejad+meie+juhendajad) inimest pole palju siis kulinaarias on see siiski palju juba. Sellegipoolest saime me kogu projekti kulud eelarvesse mahutatud ja kõik läks super hästi. Kui nüüd päris ausad olla siis me ei oodanud, et see kõik nii hästi läheb.

Seda kõike me ei oleks saanud teha ilma “Nopi Üles” meeskonnata, nemad olid meie kõige suurem tugi. Muidugi ei oleks me ka muidu saanud midagi teha kui ei oleks olnud MTÜ Varbla Külaseltsi, Varbla kooli ja koolikokka ning meie armsaid juhendajaid kes meile appi tulid ja õla alla panid. Aitäh teile!

Täname veel Lääneranna valla noorsoopolitseinikut, RMK keskuse juhatajat, Tõstamaa Päästekomandot ja MTÜ Pärnumaa Märgasid Käppasid, et nad tulid ja tegid need 2 päeva noorte jaoks põnevaks.











Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar