reede, 6. detsember 2019

Unistuste täitmine avas oioi kui palju uksi


Projekti nimi: Ramsi Fotograafia
Projekti toimumise periood: 11.07.2019-11.11.2019
Projektimeeskonna liikmete arv: 9
Osalejate arv: Pildistamistel osales 19 inimest. Neljateistkümne noore foto pääses näitusele.
Kasusaajate arv: Väljasõitudel osales 19 inimest. Umbkaudselt külastas näitust 300 inimest. Kaudselt said osa kindlasti rohkemad inimesed nt meie lähedased, kes ei jõudnud näituse avamisele, kuid kuulsid ja said innustust meie tegevustest.
Koostööpartnerid: Mustla Rahvamaja- Kristiina Oja, Viljandi vallavalitsuse esindussaal Kauba tn- Kati Koppel, endine SEB panga maja Tallinna mnt- Jana Seeba. 

Soovisime kutsuda kõiki kogukonna noori pildistama ja seda ka tegime. Korraldasime väljasõite loodusesse koos fotograafiga, kes õpetas, kuidas pildistada. Kaunimatest fotodest valmis näitus "Imelised loodusvaated", mille abil sai fotograafiat kui hobi tutvustada ka laiemalt. Näitused toimusid erinevates kohtades. Esimene näitus toimus Mustla Rahvamajas, teine Viljandi vallamaja esindussaalis. Kolmandaks näitusepaigaks sai teine vallamaja Viljandi linnas Tallinna maanteel. Kuigi projekti tegevuse ametlik aeg on läbi saanud, elab näitus edasi oma elu. Järgmisena liigub näitus veel erinevatesse rahvamajadesse. Oleme tublisti propageerinud looduses liikumist läbi erinevate kodumaiste loodusmaastike, taime-, looma- ning linnuliikide pildistamise ja kogukonnale tutvustamise. Samuti oleme inimeste loodusteadlikust kasvatanud.

Projekti jooksul toimusid väljasõidud Eesti looduskaunitesse kohtadesse. Kutsusime kõiki kogukonna noori sellest osa saama. Panime plakatid väljasõdu infoga Ramsi alevikku ning jagasime teavet FaceBookis. Kirjutasime artikli ka valla lehte. Tellisime bussi ja väljasõidud algasid. Kaasa kutsusime fotograafi, kes õpetas meile fotoaparaati käsitlema. Fotograaf valis väljasõitude lõpus välja 40 parimat pilti, mis pääsesid näitustele. Valmistasime ette näituste avamised ja katsime sinna tulnud inimestele suupistelaua. Fotonäituste avamistel kohtusime inimestega, kes said meil küsida kõike, mis näitusega seotud.

Kõige olulisem on, et näituse fotod on saanud väga head tagasisidet ja arvame ise ka, et fotod tulid oodatust paremad. Teise õnnestumisena toome välja, et projektis osales kokkuvõttes piisavalt noori ning ka näitusi külastas palju inimesi. Samuti oleme rahul näituse paikadega. Alguses tundus, et näituse paiku leida on raske, sest paljud kohad olid näituse jaoks juba broneeritud.

Ebameeldivusena toome välja, et pildistamise päevad olid pikad ja kõht läks vahe peal tühjaks. Ikka leidus keegi, kes ei arvestanud sellega, et tuleks oma toit kaasa võtta ja oli rahulolematu. Peale esimest väljasõitu lisasime reklaamplakatile, et võta kaasa võileib.

Teise raskuskohana toome välja selle, et oli raske leida kõikidele noortele ühist aega, et tulla näituse avamisele. See osutuski võimatuks. Noortel on peale kooli palju muid tegevusi nagu muusika- ja spordikool ning sõprade sünnipäevad.

Läbi projekti saime väga palju kogemusi. Kokkuvõtlikult õppisime oma unistusi ellu viima, aga see koosnes päris pikast teekonnast, alustades idee kokku kirjutamisest kuni näituste avamiseni. Sinna vahele mahtus paljugi: koostööoskuste lihvimist, plakati tegemisi, erinevaid pildistamise vaatenurkade leidmist, vahendite tellimist, näituste üles seadmist ja maha võtmist, kokkulepete sõlmimist, bussi tellimisi jne jne.

Peame iseäranis oluliseks, et õppisime käsitlema fotoaparaadi erinevaid funktsioone, mida varem polnud osanud. Nüüd oskame ka edaspidi pildistada.

Panime fotod üles näituseks ja saime kogukonnale näidata, et me ei ole lumehelbekeste põlvkond ning me saaame olla ka ilma telefoni kasutamata. Paljud kiitsid meie värskes õhus veedetud ja hästi sisustatud aega. Saime koju tuua lugusid ja pilte elust erinevates Eesti piirkondades, kus me väljasõitudel käisime. Lapsevanemad said  näha meie andeid. Saime kogukonnalt tunnustust. Lisaka on kogukond meid kutsunud ka oma sündmusi pildistama. Meie tehtud fotod on ilmunud juba mitmes ajalehes ja ka spordiajakirjas. Meid on märgatud ja meiega tehakse koostööd ka peale projekti. Kindlasti oleme eeskujuks teistele noortele, kes soovivad edaspidi oma ideid projektikonkursile viia.

Me julgustame järgmisi taotlejaid oma unistusi ellu viima. Julge oma idee välja öelda ja otsi inimesi, kes sinu ideed toetavad. Usu, et oma soove saab ellu viia, kuid peab arvestama enda suure  panusega.  Siiani tundub uskumatu, et saime nii palju kogukonna tähelepanu ja positiivset vastukaja lihtsalt oma unistusi ellu viies. Soovitame teistel ka julgesti oma mõtteid väljendada, sest alati leidub keegi, kes seda tõsiselt võtab.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar