reede, 28. veebruar 2020

Salme välitegevused


Hoolimata looduskaunist ümbrusest on noored ikka ninapidi nutitelefonides, õues ollakse vähe ning peamiselt veedetakse aega virtuaalmaailmas. Meil on lahendus: teisipäevased tervislikud noortekohvikud, kogukonna ühine kokkamispäev koos kokaga (piirkonna noortele) ning äge õueala koos pinksilaua ja mitmekesiste võimalustega koos aja veetmiseks. Idee vormistus kahe erineva noortegrupi koostöös.

Meie eesmärk on läbi tervislike noortelt-noortele noortekohvikute ja õueala täiendamise suunata Salme noored nutitelefonide tagant õues koos aega veetma.

Meie idee seisneb selles, et igal teisipäeval oleks koolis kohalike noorte korraldatud noortekohvikupäev, kus müüakse tervislikke snäkke (nagu smuutid jms). Noortekohvikud on avatud kõigile soovijatele. Lisaks korraldame kevadel kogukonna noorte kokkamispäeva, kus saavad osaleda kõik noored meie vallast. Kokkamispäev koosneb söögi tegemisest, kus igal registreerunud osalejal on samad toiduained ning ka õueala täiendamise talgudest. Tehakse süüa, degusteeritakse ja mängitakse seltskonnamänge, tehakse tööd..ehk oleks justkui selline mõnus noortepäev. Noortepäevale kutsume ka koka, kes noori juhendab.

Läbi meie idee areneb noorte organiseerimisvõime (kohvikuid tuleb korraldada ja läbi viia), areneb ettevõtlikkus (kokkamised ja koostöö, idee leidmine kokkamiseks ja realiseerimine) ning suhtlusoskus. Lisaks saaksime teha noortega ka omavahel koostööd (kokkamispäeval).

Kogukonnale loob see idee võimaluse külastada noortekohvikut ja toetada meie ideed. Lisaks hoiab meie pisikest kogukonda elus kool, maapiirkondades on ikka nii, et kool on kogukonnakeskus. Idee on kogukonnale vajalik, et noored liiguks rohkem, oleks rohkem õues, kasutaks oma vaba aega kasulikumalt ja kooli ümbruses oleks elu. Meie idee on jätkusuutlik ehk kuigi projekt lõppeb, saab tulemust kasutada pikemalt - täiustatud õueala on kättesaadav kõigile (sh pinksilaud). Meie noorte seas on populaarne lauatennis, kuid praegu saame seda mängida vaid koolis. Soovime aga noori suunata õue ning välilauatenniselaud annaks meile võimaluse mängida lauatennist igal ajal ja igal soovijal.

Avaliku õueala jaoks vajame 1800€.

Noorte piirkondlike omaalgatuste konkursi "Nopi Üles" tegevuste elluviimist rahastatakse haridus- ja teadusministri kinnitatud ning Eesti Noorsootöö Keskuse poolt elluviidava ESF kaasrahastatud programmis "Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine" kirjeldatud tegevuste raames.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar