teisipäev, 11. veebruar 2020

Suur eesmärk noortetuba käima lükata õnnestus! Ja projektid ei olegi ainult "proffidele" :)


Projekti nimi: Võsu noortele televiisor ja xbox
Projekti toimumise periood: 25.jaanuar-26.oktoober 2019
Projekti meeskonnas oli kaheksa inimest: 6 noort ja 2 noortejuhti

Saadud kogemuse üle oleme väga uhked, sest saime teha oma Võsu noortetoa noortele huvitavamaks ning saime kasvatada noortetoa külastatatvust. Vahearuande kirjutamise hetkel ootasime vahendite tarnet, mida lõpuks ei tulnudki. Kahjuks polnud oodatud Xboxi ettevõttel laos olemas ning me pidime alustama algusest. Ootasime raha tagasimakset ning alles siis saime teha uue tellimuse. Tellimuse kohale jõudmine võttis aega 2 nädalat. Kui asjad olid kohale jõudnud, siis reklaamisime seda oma noortetoa sotsiaalmeedia kontodes.

Xbox ja televiisor said üles seatud meie oma noorte poolt ning hetkel ootame, et telekas kinnitataks seina külge. Kuigi meie plaanitud suured üritused ei õnnestunud vahendite tarneprobleemide tõttu, siis nüüdseks oleme saanud juba paar pisemat üritust korraldada. Praeguseks hetkeks oleme korraldanud ööbimisega filmiõhtu ning kutsusime endale külla ka Haljala noortekeskuse noored, et tutvustada neile oma noortetuba ning mängida pisut Xboxis.

Kõige toredam oligi ürituste planeerimine ja korraldamine: ideede leidmine, reklaamimine, tegevuste planeerimine ja hiljem kokkuvõtete tegemine. Kõige toredam oli kindlasti see päev, kui meil Haljala noored külas käisid. Saime tutvustada oma noortetuba, ühiselt kokata ja ka väike Xboxi turniir toimus! Kindlasti ei jää see meil viimaseks kahe noortekeskuse ühiseks tegevuseks. Oleme väga uhked, et meil oli oma külalistele juba oma tegevuse tulemusi võimalik näidata: Võsu Noortetuba on ju alles väga nooruke, aga juba oleme ühiselt sellesse nii palju panustanud ning oma elutingimusi parandanud. Väga lahe on noortekasse tulles näha, et meie ühised pingutused on käega katsutavaid tulemusi toonud.

Nii poisid kui tüdrukud on saanud teha Xboxi-turniire: meie lemmikud on rallimängud, kus igaüks saab sõita oma parima aja, ja siis saame aegade põhjal välja kuulutada võitja. Oleme palju harjutanud ja ajad muutuvad aina paremaks. Oleme noortekasse tänu neile turniiridele meelitanud ka mitmeid noori, kes enne siin käinud ei olegi – kõik tahavad kätt proovida.

Võsu noortele meeldis väga ka noorteka öö, kus vaatasime koos filme ja mängisime mänge, aga saime ka palju nalja ning noortekas ööbimine oli väga lahe! Kindlasti tuleb ööbimisega üritusi meil tulevikus veel.
Kõige enam õppisime oma tegevust planeerima: ülesandeid jagama, omavahel efektiivsemalt suhtlema, tähtaegasid jälgima ja mis kõige tähtsam – projekti ning hiljem ka aruandeid kirjutama! See kõik kulub tulevikus kindlasti väga ära. Oleme kõik ühel meelel, et kogu projektiga seotud tegevus oli tegelikult väga lõbus ja õpetlik. Juba taotluse tegemine, video jaoks ideede leidmine ja video filmimine ning kokkulõikamine olid sellised asjad, millega enamus meist ei olnud enne kokku puutunud.

Aruande koostamine oli meie jaoks veidi raske koht: keegi polnud seda enne teinud, me polnud päris kindlad, mida kirja panna ja mida mitte. Jäime lühikeseks ja konkreetseks, aga tagasiside tuli selline, et paluti rohkem kirjutada! Saime oma vigasid veidi parandada: projektide puhul on tähtis siiski pigem rohkem ja põhjalikumalt oma tegevusi kirjeldada. Jälle õppimise koht. Samuti oli meil probleeme pildistamisega: suures korraldamise tuhinas, kus palju muid asju peas, unustasime tihti kõige tähtsama: oma tegevuste jäädvustamise! Õnneks mõned fotod meil siiski on, aga kõige põnevamad hetked ja tulisemad lahingud läksid ühiselt lõbutsedes nii, et pildi tegemine ei tulnud meeldegi. Kindlasti oleks tulevikus kasu sellest, kui juba planeerides panna kellelegi fotograafi kohustused. Siis ei ole igaüks vaikselt kindel, et küll teised pildistavad.

Kõige toredam oli teada saada, et projektide kirjutamine ja läbiviimine polegi ainult proffidest täiskasvanute jaoks – natukese abiga saavad ka põhikooliealised noored selliste esialgu üsna hirmutavate asjadega hakkama. Peab lihtsalt julgust ja püsivust olema. Juba mõtlemegi tulevikule, sest hasart on sees, ja tahaks oma kodukoha ja noortetoa jaoks veelgi rohkem ära teha.

Ka ürituste osas on meil juba palju ideid: tuleb kindlasti filmiõhtuid, noorteka öid, samuti tahaksime ümbruskonna teistestki noortekatest omale külalisi kutsuda.

Võsu noortetoa tegemisi saate jälgida:











Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar