reede, 18. detsember 2020

Noored jäävad kokandusringe igatsema!!

Projekti nimi: Põhja-Tallinna kokandus 
Projekti toimumise periood: 10.09.2020-30.11.2020 
Projekti meeskonna liikmete arv: 2 
Osalejate arv: Kokanduses osales kokku 92 noort. Enim osales noored, kes olid 12-16 aastaste vanusegrupis. 

Projekti tegevused viisime läbi Põhja-Tallinna Noortekeskuses. Keskusest olid toeks noorsootöötaja Keidy Tiitso ning ülejäänud Põhja-Tallinna Noortekeskuse noorsootöötajad. 

Alates 30. septembrist toimusid igal kolmapäeval kokandusklubi “Köögigurud”, mis oli suunatud 10-26 aastastele noortele (soovi korral said ka nooremad osaleda). Kokandusklubis keskenduti tervislikule toitumisele ning üleüldisele hügieenile. Tehti erinevatest toidukultuuridest toite, nagu näiteks wrappe, sushit, wokirooga, tassikooke ja palju muud. Kokandusklubis keskendusime lisaks toidu tegemisele ka köögi- ning üleüldisele hügieenile, st enne kokkamist peseme käsi, peale tegevusi puhastame enda järelt nõud ning pinnad. Projekti raames sai noortekeskusesse soetatud ka uued köögitarvikud - mikser, blender, lõikeriistad ning nõusid. 

Õnnestus: Noored, kes tulid iga nädalaselt kohale. Osalejatele läks tervisliku toidu tegemine peale ning toidud söödi alati koheselt ära. Korralduslikus pooles jäime alati ajalisse piir. Meeskonnatöö arendamine osalevate noorte vahel - kõik tegid meeskonnas ilusti sööki (soolasel toidul oma ja magustoidu tegijate tiimid). Tegime ka ise palju kajastust kokandustundide toimumiste kohta. Mis pealmine, osalejatele sai harjumuseks nõude pesemine. 

Probleem: Peamiseks probleemiks oli siiski keelebarjäär, kuna enamus osalejaid olid vene keelt emakeelena kõnelevad noored, siis juhendamisel tekkisid mõningad raskused. Meie endi vahepealne motivatsiooni langus. 

Kuna probleemiks oli keelebarjäär, siis sai endi puhul arendada kehakeelt. Samuti tuli vahepeal rohkem raamidest välja minna (kokkamisel improviseerimine). Eelkõige sai projekti läbi õpitud juhendamisoskust (kuidas kokandust eakaaslastele läbi viia), meeskonnatööd ning köögikasutust. 

Noored, kes osalesid kokandusklubis iga nädalaselt, nende tagasiside oli positiivne ning projekti lõpuks olid kurvad, et kokandus tunnid läbi saavad. Üldiselt oli neile meeldiv, kuna paljud osalesid mitu korda. Projekti lõpuks oli ka kõigile nõudepesu selge. :) 

Tuleb garanteerida, et projektimeeskond osaleks terves protsessis. Vahepeal võib tekkida projekti jooksul motivatsioonilangus või tekib igavus, kuid esimesel nõrkuse hetkel ei anta alla, vaid jätkatakse. Meeskond peab olema üksmeelel ning toetama üksteist. Kindlasti ei tohiks karta improviseerida ja kiiresti reageerida, piltide ja videote tegemiseks määrata kindel inimene (eriti kokkamise puhul, sest tegevusi läbi viies ei jõua. 

1000 eurot jagasime kaheks osaks: 650 eurot köögitarvikutele ning 350 eurot kokandus tundidele, mida toimus kokku 10 kohtumist. 

Projektis osales kokku 92 noort, enim osalejaid olid vanusevahemikus 12-16. 
Kokandusklubi “Köögigurud” tegevuste kajastamine Instagram story’s - Highlightsid on leitavad siit (@ptnoortekas ja @genialist_): 


Põhja-Tallinna linnaosa sõnumid - igakuine leht, kus kuu tegevustes on tegevus ära mainitud. 











Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar