esmaspäev, 14. detsember 2020

Vaatamata suuuuurtele takistustele on uus võimalus mitte ainult noortele 😉

Projekti nimi: „Audru piljard“ 
Projekti toimumise periood originaalis oli 11.02.2020-11.06.2020, aga tegelikkuses tegime viimased tegevused oktoobris 2020, kuna vahearuandes märkisime ka ära, et eriolukorra tõttu meieni ei jõudnud õigeks ajaks laud ja kui jõudis olid jupid puudu ning nende saabumine venis. Tagatipuks kui viimased jupid jõudsid olid ka need kahjustunud ning valed ning see lükkas veel edasi projektitegevuste algust, kuna me ei saanud lauda kokku. 
Projektimeeskonna liikmete arv: 4 (Alicia Saskia, Marie, Merje ja Eleri) Merje ja Eleri olid projektijuhid ning Alicia ning Marie osalesid koosolekutel ja võtsid aktiivselt tegevustest osa kuid tahtsid pigem olla taustajõud. 
Projekti kasusaajad: kokku osales kusagil 40 noort aktiivselt õppes ja turniiridel. 
Partnerid: Audru ajaleht „Kodused Hääled“, Audru noortekeskus, Venda ja Marju (vabatahtlikud juhendajad). 

Septembri ja oktoobri jooksul toimusid vabatahliku juhendaja eestvedamisel piljardiõppe tunnid tüdrukutele ja poistele eraldi ning ka koosõppena. Õpetati tehnikat, mängureegleid, kahte erinevat mängu ning tehti üks ühele mänge. Samuti toimusid ka turniirid, kus sai õpitu kohe proovile panna. Uudis uuest lauast levis kiiresti ning noortekeskust hakkasid järk järgult külastama ka vanemad noored, kes küll õppest osa ei võtnud, aga käisid sõpradega mängimas ja kaasasid ka nooremaid oma mängudesse. Nooremad said vanemate pealt õppida ning tehti ka paarimänge. Suured versus väiksemad. Turniiridel said noored võistelda ning õppes arendasid kindlasti ka oma sotsiaalseid oskuseid. Juhendaja oli rahulik ning suutis noored ennast kuulama panna. Igapäevases lauakasutuses on tänu sellele näha ka, et noored oskavad rohkem seda hoida ja õpetavad ka teisi ning kutsuvad korrale kui asjad jäetakse vedelema või kui näiteks pannakse käed mängu ajal lauale või kui kiidega niisama vehitakse. Meie eesmärgid ja oodatav tulemus, mis me projektikirjelduses välja tõime, on täidetud ning nägime ka tulemusi. Isegi osade noorte vanemad olid huvitatud noortekeskuse külastamisest, et oma lastega koos mõnikord mängida. Laud on ainukene eksemplar Audru piirkonnas. 

Saime väga hea kogemuse. Kui taotlesime siis pidime päriselt läbi mõtlema, et miks meile seda lauda vaja oleks ning, millist suuremat eesmärki see täidab. Analüüsisime koos noorsootöötajaga läbi kõikvõimalikud tulemused ning saime aru, et see annaks meie noortekeskuse noortele võimaluse midagi uut õppida ja aitaks noortematel sotsialiseeruda vanemate noortega ning tüdrukute õpe aitaks tõsta ka tüdrukute enesekindlus piljardimängus. 

Probleeme ei olnud kuni eriolukorrani, mis lükkas edasi kõvasti meie esialgset ajakava. Kui plaan oli alustada kevadel tegevustega siis tegelikkuses toimus see sügisel. Samuti tekkis laua saabumisega probleeme, kuna eriolukorra tõttu saadetis viibis mitu kuud. Kui lauda hakkas meie kohalik töömees kokku panema siis selgus, et isegi osad jupid on puudu ja see lükkas veel kõike edasi. Kui lõpuks ka jupid jõudsid olid ka need kahjustada saanud ja palusime MTÜ juhil, et ta edasimüüjaga suhtleks, sest me ei osanud tol hetkel ise midagi enam teha. Saime hea diili, et tullakse tasuta lauda kokku panema ning saame ka uued terved puuduvad osad. 

Õppisime, et alla ei tohi anda. Kuigi nii mitu asja tahtis viltu minna, siis noorsootöötaja ja MTÜ juht ikkagi utsitasid meid, et me alla ei annaks ning andsid lootust, et kõik laabub. Samuti oli oluline ka projekti rahastajaga pidevalt kontaktis olla, et anda märku, mis toimub. 

Vanemad noored hakkasid külastama noortekeskust ja selle tulemusena ei hulkunud sihitult Audru vahel. Erinevad huvitegevuse rühmad, kes kultuurikeskust ka kasutavad, olid ka meeldivalt üllatunud ning tegid mõne mängu enne rahvatantsu või võimlemist. Samuti olid osade noorte vanemad huvitatud rohkem noortekeskust külastama, et kasvõi oma lastega koos piljardit mängida. 

Teha kindlasti palju eeltööd ja uurida toodete erinevaid hinnaklasse. Hiljem selgus meil, et oleksime saanud ka kasutatud laua ja väiksemate kuludega. Samuti tuleks kindlasti teada saada edasimüüjalt, et mis ajaks see jõuab ning kas ta saab selle garanteerida. Murede ja probleemidega kindlasti pöörduda projekti rahastaja poole, sest nemad teavad kuidas sellistes olukordades peaks käituma ning annavad palju head nõu. 

Kuludeks läks ainult täpselt piljardilauale kulunud summa ja noortekeskus panustas turniiride auhindadesse. Samuti saime sponsoslust Ingmani jäärtiselt. 

Kokku osales kusagil 40 noort aktiivselt õppes ja turniiridel. Projektis oli kasusaaja kogu Audru piirkond. 

Meediakajastus:
https://www.facebook.com/audrunoored/photos/a.710943905750739/1625528894292231/ - piljardi turniirid ja õpe septembri tegevuskavas 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar