esmaspäev, 14. detsember 2020

WOW-efekt mitte ainult noortele 😉

Projekti nimi: Kohila Stuudio 
Projekti toimumise aeg: märts 2020 - september 2020
Projekti meeskonna arv: 2
Projektis osalejate arv: u 50

Projektiga alustasime me juba kevadel, kui tekkis idee, et võiks arendada Kohilas muusika tegemise võimalusi. Projekti tegevused kestsid reaalselt kuni septembri kuuni. Sinna sisse mahtus Stuudio ehituse protsess, demode ja singlite salvestamine, filmimised jne. Mis me siis tegime oli see, et olemas olevat stuudiot laiendasime ning ehitasime juurde uue ruumi nö foonika ruumi. Pärast ehituse lõppu hakkasime muusikat tootma, demod singlid jne. 

Projekti meeskonda kuulub 2 inimest, kes selle kõik siis valmis ehitasid ja tegid. Kuna see on selline projekt, mis ei vaja rohkem meeskonna liikmeid, siis ei näinud me ka mõtet oma nö meeskonda laiendada. Saime kõigega ise väga hästi hakkama. 

Partnereid meil ei olnud. Kõik lisakulutused ja muud sellised nipet-näpet tasusime omast taskust. Kuna stuudio ülal hoidmine on selline töö, kus vahetevahel läheb uusi juhtmeid tarvis ja muid selliseid väiksemaid esemeid, siis selliseks juhuks ei ole tarvis otsida endale partnereid, kelle abiga need soetada. Muidugi meil on omad tutvused juba ajaga tekkinud ja teame, kust saab odavamalt ja kvaliteetsemat kaupa. 

Kuna Eestit ründas ka suur koroona pandeemia, siis pooled meie tegevused pidid kahjuks ohutuste eesmärgil ära jääma, kuid kõik siiski seisma ei jäänud. Saime võtta vastu inimesi lindistama, et asi tühjalt ei seisaks. Kokku me oleme selle aja jooksul salvestanud umbes 8 Demo ja 2 singit, ehk siis 10 lugu, mis on küllaltki suur kogus. 

Selle kõige käigus saime me ise ka targemaks helirežii osas ja oskame nüüd palju kiiremini opereeruda kasutatavas tarkvaras. 

Kui esimest demo tegime umbes nädal aega, siis järgmist demo tegime juba pool nädalat ning kolmas demo tuli juba paari päevaga. See on ehtne näide, kuidas praktikas õpime me kiiremini, kui teooriat kuulates ja lugedes. 

Meil on käinud stuudios filmimas ka Viljandi kultuuriakadeemia tudengid oma lõputööd, kus nad filmisid ühe bändi bändiproovi ja tegid nendega ka intervjuu. Nagu näha on ka meie stuudiost infot jõudnud veidi kaugemale kui ainult Kohilasse. :) 

Siin on näha ka lühike video klipp, mis sai siis tehtud: https://drive.google.com/file/d/1RuoTV-bcPZz3fRi98EuT-f9vaCbM4y7f/view?usp=sharing

Kogukonnast pole veel nii paljud käinud meie juures salvestamas, ei tea mis pärast, kuid siiski on mõned käinud ja nende jaoks oli meie stuudiosse sisse astumine WOW efekt, sest nad pole midagi sellist varem Kohilas näinud. Kui varem Kohilas algajad muusikud salvestasid oma esimesi demosid magamis toas ja mikrofon oli kahe padja vahel, et paremat kvaliteeti püüda, siis nüüd on meil selleks olemas professionaalsed vahendid, et saavutada kvaliteetne heli ja demo loetud päevadega. Peame tõdema, et hästi paljud, kes on meie juures käinud, on olnud väljaspool Kohilat, kuid ei jää see arv sugugi mitte alla Kohila muusikutele. 

Projektis osales meil kokku umbes 50 inimest, ehk siis 4 kuu lõikes, iga kuu keskmiselt 12 inimest. Kuna tegevused olid erinevad, siis vahest võis ühe tegevusega käija ainult 1 inimene, kuid mõnel juhul oli meil lausa 5 inimest korraga ehk siis nagu näha iga tegevusega see inimeste arv varieerub. 

Loodame, et tulevikus toob meie projekt sama moodi kasu nagu ta siiani on toonud, sest muusika on olnud Kohila inimeste südametes juba ammustest aegades ning loodame, et ei kao nii pea. 

Statistiliselt võttes peaks meid igakuiselt külastama vähemalt 5 erinevat artisti/muusikut, et tegevust elus hoida. 

Sotsiaalmeedias me üldiselt jagasime oma tegemisi isiklikelt kontodelt, sest ei näinud selleks veel mõtet luua eraldi stuudio lehekülg, kuid pikemas perspektiivis on meil see idee olemas, et luua ka stuudio oma koduleht, kust siis saavad huvitatud inimesed uurida tegemistest ja panna ka endale aeg salvestamiseks. 

KOGUSUMMAKS oli meil 1800€ ja tegelikult on see väga väike summa, et ehitada heal kvaliteedil stuudio, aga näha, me suutsime selle rahaga välja tulla ja saavutada hea taseme. 

Järgmistele taotlejatele soovitaks, kindlasti läbi mõelda enda projekti sisu ja selle kasulikkus kogukonnale. Kas see ikka on vajalik ja kuidas see kasulik on. Aga üldises plaanis on Nopi Üles väga hea kogemuste platvorm, kus saavad noored, kes varem pole midagi sellist teinud saada oma esimese kogemuse projekti kirjutamises. Sest olgem ausad, siis suur projektid ei erine paljuski Nopi Üles projektist. Põhimõtted on üldjoontes samad. 

Kuigi oleme infot saanud, et järgmisel aastal enam Nopi Üles ei toimu, mis väga kurb, sest selliseid noortele suunatud fonde on Eestis väga vähe. 

Lisan siia ka mõned töös olevad demod ja ka mõned lingid, mida oleks huvitav vaadata ja kuulata: 

Demo(poolik)-









Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar