neljapäev, 30. märts 2017

Mängutuba pisematele Vastseliinas on peaagu valmis!

Projekti nimi: Mängutuba noortelt pisematele

Toimumiskoht: Vastseliina

Kohe, kui saime kinnituse, et meie projekt on rahastuse saanud ning lepingud mõlema osapoolega allkirjastatud, hakkasime asju tellima mängutoa jaoks. Siin ilmnesid ka esimesed murekohad, millega me olime unustanud arvestada. Mängutoa jaoks asju tellides selgus, et osadel esemetel olid hinnad odavamaks läinud ja teistel jällegi kallimaks ning samuti asjad, mis
olid enne laos olemas olnud, olid väljamüüdud. Üks nendest esemetest oli üks suurimad, milleks oli pallimeri. Me ei lasknud sellest end heidutada ning helistasime kohe tarnijale ning küsisime, kas oleks võimalik ikkagi kuidagi pallimerd saada, millele vastati jaatavalt, aga kuna seda tellitakse välismaalt peame ootama aprillini, et see kätte saada. Samuti oli väike mure laudade ja toolidega, mille saabumist ootame samuti aprillis, sest neid tehakse eritellimusena vastavalt meie soovidele (laudade ja toolide mõõdud võtsime pisemate järgi, kes mängutuba külastavad ning kellel oleks mugav seal istuda).

Tänu kohaliku noortekeskuse lahkusele, saime endale ruumi, mida saame kasutada pisematega tegelemiseks. Meie esimene ülesanne oli ruum tühjendada, et teha see sobivamaks lastele, kes seda külastama hakkavad. Ruumi tühjendamisel  aitasid meid kaasa Vastseliina tublid poisid, kes olid musklite eest. Kui ruum sai tühjaks vaatasime ringi ja mõtlesime, kuidas muuta seda rõõmsamaks ja elavamaks. Lahenduseks sai seintele värvi juurde toomine. Koos noortega tehti seinale maaling värvilistest loomadest ning värviti heksagon suure klaasakna ümber, ning tehti jalgpallur, et poistes ka huvi äratada. Noored tööd ei kartnud ning uus väljakutse võeti vapralt vastu isegi, kui see nõudis aega palju ning oskusi, mida varem poldud kasutatud (noored käisid ka nädalavahetusel noortekeskuses seinamaalinguid tegemas vabast ajast). Järgnevad päevad möödusid asju oodates, mis jõudsid ka paari päevaste vahedega. Ka siin selgus, et vaja on kasutada jällegi oskusi, millega tavaliselt tegelevad konstruktorid 😃 . Nimelt oli vaja meil kokku panna suur mängumaja koos korvpalli rõnga ja jalgpalliväravaga, mänguköök ja raudteejaama tegeluslaud. Avastasime, et saame päris hästi hakkama ootamatustega ja oma oskuste lihvimisega, mis sest et pidime mängumaja kaks korda lahti kruvima, sest jalgpallivärav sai valesti pandud ning korvpalli rõngas samuti 😃 . Higimull otsa ees ning väike väsimus peal saime toaga valmis. Võib julgelt öelda, et uhked olime me kõik oma saavutuse üle. Noortekeskust külastanud noored vaatasid samuti meie tegevusi pealt, kiitsid ja aitasid seal, kus meil nutikusest või jõust puudu jäi.

Meie järgmine samm oli muuta mängutuba nähtavaks, appi tulid lapsevanemad, kes olid ruumi juba külastanud ning lasteaias sõna levitanud. Korraldatud sai ka ametlik mängutoa avamine, kus vabatahtlik noor luges lastele muinasjuttu ette ning pärast mida istuti ühise laua äärde ning arutleti kuuldu üle ning joonistati imeilusad pildid kuuldust seinale ülesse riputamiseks. Koos lastega arutati, mis võiks olla järgmine tegevus ning millest nemad puudust kõige rohkem tunnevad. Kõrva jäi kõige rohkem tantsuvõistlus laste omavahel. Kuna uue tegevuseni jääb jälle kuu aega, tegime lastele kõlaritega niisama väikese tantsupeo enne ürituse lõppu.

Meie järgmiseks sammuks on mängutuppa veel paari vahendi soetamine ning uute asjade kohale jõudmine. Tulemas on ka paar koosolekut, et arutada läbi tegevused, mis meil läksid hästi ning millised on järgnevad sammud uueks noore poolt läbiviidavaks tegevuseks pisematele. Samuti plaanime kirjutada kohalikku lehte artikli mängutoa olemasolust ja sellest, kuidas me sellega hakkama saime. Hetkel külastab mängutuba nädalas umbes 20 pisemast last koos vanematega, õdede-vendadega või huviringi läbiviijaga. Soovime külastatavuse hulka kahekordselt vähemalt suurendada, mis meil ka õnnestus, kui oli mängutoa avamispidu 😊 .

Projektifondi "Nopi Üles“ tegevuste elluviimist rahastatakse haridus- ja teadusministri kinnitatud ning Eesti Noorsootöö Keskuse poolt elluviidava ESF kaasrahastatud programmi „Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine“ kirjeldatud tegevuste raames.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar