esmaspäev, 22. jaanuar 2018

"Et Lohusuu kaardilt ei kaoks"

30. novembril käisid meil külas Rõuge ja Valga noored. Projektipäeva nimeks oli ‘Et Lohusuu kaardilt ei kaoks’ seoses meie uue haldusreformiga, mis ühendab Lohusuu valla Mustvee valla alla. Külalisi tuli vähem kui ootasime, kuid andsime endast kõik, et rohkem noori meile külla kutsuda. Meil oli 21 külalist - 4 külalist Valgast, 4 külalist Rõugest, 3 Tartust ja 10 Jõgevamaalt. Venekeelseid noori oli 22 ja 1 noor oli inglisekeelne, eesti kodukeelega noori 40. Paljud ei vastanud meie kirjadele või teatasid, et ei osale.

Päev algas töötubadega. Meie töötubades said osalejad värvida laastukorve, mis on meie kandis tehtud, ehtida ja meisterdada kuusekesi, teha puidust päkapikke, taaskasutuses teha hoiupõrsaid, küpsetada piparkooke ning valmistuda jõuludeks kaarte tehes. Noored olid jaotatud gruppidesse ja iga grupp sai osa kahest töötoast. Noored jaotasime põhimõttel, et külalised oleks segamini kohalikega. Töötubade õpetajateks olid noored. Töötubade juhendajad olid tublid ning jätsid hea mulje. Meie õpetaja, kes oleks pidanud meid laskma kirikusse, unustas ära ja külastus luteri kirikusse jäi ära. Me ei olnud plaan B peale mõelnud. Päevakava pidime ringi tegema. Kehvade ilmaolude tõttu jäi Rõuge hiljaks ja samuti ka lektor. Käisime kohalikus muuseumis ja peale seda läksime vene kirikusse. Kohalikus muuseumis saime osa Lohusuu ajaloost, mida kõike isegi meie ei teadnud. Vene kirikus rääkis meile vene kiriku õpetaja kiriku ajaloost ja just nimelt Lohusuu hoonest.

Töötoast töötuppa liikumine oli sujuv. Samuti oleksime pidanud veidike paremini planeerima töötubade läbiviimist. Aga samas väga tore oli vaadata, kuidas meie noored pühendunult töötubasid juhtisid. Nii mõnigi noor oli üllatunud kui hästi ta asju seletada oskab. Meie kohalikud vene naised valmistasid meile väga maitsva oote, mis oli näide meie kohalikust köögist. Laual olid kalapannkoogid, pirukad, salatid, puuviljad ning muudki meeldivat. MTÜ Logovest oli väga sõbralik ja abivalmis.

Vaatamata viperustele sujus põhiosa hästi. Väike probleem oli transpordi arvete esitamisega. Neid pidime korduvalt küsima. Transpordiprobleem on siin kandis suur. Tänu oma sellele panime oma transpordi Jõgeva ja Lohusuu vahel, et oleks noori tulemas. Kuna meil oli kiire ürituse läbiviimisega, siis keskendusime lepingule hiljem ja tänu sellele jäi nimekirjast välja elukoht ja vanus. Aga positiivne on see et meil on kontaktid. Lõunasöök läks oodatust kallimaks, kuna me arvestasime valesti. Meil jäi transpordist raha üle siis kasutasime sealt. Olukorda raskendas arvete e-keskkonnas liikumine, mida meie ei näinud. See on uus asi meile kõigile. Arvetel silma peal hoidmine oli raske. Hea oli näha, et meie lapsed suutsid kaasata külalisi meie tegevustesse. Saime ise ka väga palju kogemusi juurde nii projekti kirjutamise osas, läbiviimise osas kui ka aruande kirjutamisel. Õpilased said omale uusi sõpru ja tuttavaid. Oli ka sõprusi, kus juba enne teist töötuba jagati küpsiseid omavahel ning saadi väga hästi läbi. Osa võttis kogu kooliperekond. Kõik õpetajad olid aktiivsed abistama ja koristajad ning köögitädid.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar