kolmapäev, 10. jaanuar 2018

Paide "Erinevate rahvuste köök"


„Paide köök”

Paide noorte ühisprojekt

   Kokaklubi, mis tegutseb noortekas juba sügisest on vahva koht, kus saab omavahel head toitu teha ja seda koos sõpradega maitsta. Noored koos juhendajatega tulid ideele, et miks mitte kutsuda külla erinevaid põnevaid külalisi ja anda noorteka köögile rohkem kasutusvõimalusi vahendite näol- mõeldud, tehtud. Meil on nii hea meel, et noorte piirkondlikute ideede projektifond Nopi Üles toetas meie noorte projektiideed "Paide köök", kus noored kujundasid noortekale uue köögi ja valmistasid erinevate riikide toite koos kaugete külalistega. Meil käisid külalised Indiast, Kreekast ja Hispaaniast, kellega koos noored kokkasid. Lisaks söögitegemisele räägiti erinevate riikide kultuurist, kommetest, moest ja paljust muust. Me kõik armastame head toitu ja külalised pakkusid noortele vahva reisi läbi erinevate riikide maitsete. Noorte piirkondlikute omaalgatuste konkursi «Nopi üles» tegevuste elluviimist rahastatakse haridus- ja teadusministri kinnitatud ning Eesti noorsootöö keskuse elluviidava ja ESF-i kaasrahastatud programmis «Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine» kirjeldatud tegevuste raames.

Projekti nimi: „Paide köök”

Toimumise periood: 22.11.2017.-13.12.2017. Perioodi sisse mahtus 4 kokandusringi.

Asukoht: Paide, Paide Avatud Noortekeskus

Osalejate arv: Projekti perioodil käis kokanduses kokku 51 noort, neist kokku 19 noort teisest rahvusest.

Partneri nimed: Nopi Üles, EANK, ENTK, Haridus-ja Teadusministeerium

Kirjeldus toimunust: Alustuseks oli soov uuendada kööki ja laiendada tööpinda. Vajalik oli ka kappide sisu uuendamine ja köögitehnika täiendamine. Noored koostasid nimekirja ja nii võis shoping alata. Tulemusega oleme ise väga rahul. Köök sai uuendatud ja hubasem. Nii võisimegi alustada külaliste kutsumisega.

 *Esimene kokandus oli sissejuhatus India köögile. Tehti kana tainas ja maitsta sai seda indiapärase kastmega. Juhendajaks ja kultuuri tutvustajaks oli Merle Rana. Tagasiside oli üli positiivne ja Merle sai tagasi kutsutud ka teisel korral, kus siis oligi india köök, muusika, riietus ja kultuuri tutvustuse jätk. Magustoiduks oli carrot halwa ja joogiks chai latte.

 *Kolmandas kokanduses oli au teha koostööd Elis Leticiaga, kes tuli oma kahe armsa poja Marco ja Guillermoga tutvustama meile Hispaania kultuuri ja kelle abil valmis maitsev kartuliomlett.

*Neljandas kokanduses tegime koostööd Koeru vabatahtliku Eftihia Kiossesega, kes on pärit Kreekast. Koos küpsetati saia, lihapalle ja maitsta sai neid Kreeka külmkastmega.

*Kokaklubi projekti lõpetuseks käisime Põhjaka mõisas. Kui siiani oleme ise süüa teinud, siis nüüd oli aeg lasta endalemaitsta tippkokkade roogi.
Ülevaade saadud kogemustest: *Et köögi tegemiseks läheb palju vaeva.
*Sain söögi tegemis kogemuse, esimest korda sain siin proovida ise teha midagi, mulle meeldis väga ja ma hakkan veel käima siin kokanduses.
*Seda, et teistega tuleb arvestada. *Sai ise lauda katta ja õppisin teistega koostööd tegema.


Millised oskused arenesid: *Pliidi kasutamise oskus, retsepti lugemine, puhtuse ja korra hoidmine.
*Uute toitude tegemise ja lauakatmise oskused.
*Õppisin paremini süüa tegema ja selliseid pisiasju mis võivad olla väga tähtsad.
*Mina õppisin poes käiku paremini planeerima. Nimekirja tegema, et midagi meelest ei läheks.


Koostöö kirjeldus erinevate rahvuste vahel: *Hästi kuigi me ei saanud väga hästi suhelda.
*Hästi. *Ma arvan et see läks väga hästi. *Koostöö teiste rahvustega läks paremini kui ma arvasin. Kõik olid nii sõbralikud. Tahaks edaspidi ka teistega koos teha midagi.


Kuidas koostööd jätkatakse: *Kutsuda külalisi ja käija ise külaliste juures.
*Tore koht kus õpid süüa tegema.
*Et kõik saavad teha seda mida nad tahavad teha,ei oleks toiduga mängimist,kõik töötaksid ja mõtleksid kaasa. *Loodetavasti hästi. *Kindlasti koostöö jätkub. Külalised on avaldanud soovi külastada meid veel.

Kas ja kuidas eesmärk sai täidetud:  Kokandus on lahe tegevus, mis meid ühendab. Meie klubi sooviks oli kaasata veel rohkem noori ja teha kokandusklubi põnevamaks. Esmalt  me vajasime kokkamiseks vajalikke tarbeid: nõusid, köögitehnikat ja suuremat tööpinda. Et kokandusklubi oleks huvitav, tahtsime kutsuda Paides elavaid erinevaid rahvusi meiega koos kokkama. Projekti raames otsisime nad üles, tegime koos nendega erinevate rahvuste toite. Eesmärk sai täidetud. Tulevikuks on meil veel põnevaid tegevusi plaanis.

Ettepanekud teistele taotlejatele: Kindlasti soovitame proovida ja see ise läbi teha. Saate palju uusi sõpru ja kindlasti vajalikke kogemusi, oskusi ja teadmisi.


 Oli väga tore ja suur tänu külalistele!














Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar