teisipäev, 22. oktoober 2019

Kõik algab planeerimisest.. planeerige! planeerige! planeerige!


Projekti nimi: “Anne noortekeskuse köök”
Toimumise periood: 23.05.2019-23.09.2019
Meeskonna liikmed: 3 - Christer, Robert ja Elis
Osalejate arv: 85 noort
Partnerite nimed: Tartu Noorsootöö Keskus (Anne Noortekeskus)

“Anne noortekeskuse köök” meeskond töötas selle nimel, et noortekeskusel oleks uus köök kokandusklubile kasutamiseks ning erinevate tulevaste projektide soodustamiseks nagu näiteks kokandusvõistlused ja kohvikupäevad.

Tänaseks on projekti raames saanud valmis noortekeskuse uus köök, mis leidis juba rakendust noorte käes, kes korraldasid 19. septembril “Köögi avamise peo” ning 20. septembril Annelinna päevade raames Anne noortekeskuse noortealal tegid ka noortekohviku, kus pakkusid noortele ja vanematele isetehtud pirukaid ja snäkke. Toimus suur kontsert ja noortekeskuse hooaja pidu, kus külalised said tänu noortekohvikule maitsta kontserdi kõrvale snäkke ja seda kõike tasuta.

Projekt sujus teatud piirides plaanipäraselt
I etapp: Vana köögi koristus ja demonteerimine, mille käigus saime kõik potid, pannid, kahvlid, noad ning kõik muu, mis köögi kappides oli kappidest eemaldatud. Samut eemadasime koos noortega vana köögi mööbli ja andsime selle tasuta ära perekonnale, kes vajas abi.
II etapp: Ettevalmistustööd ja monteerimine. Siin etapis pahteldasime koos noortega seined, ning värvisime köögi seined üle beezi värviga. Paigaldasime uue mööbli, kraanikausi ja nõudepesumasina torustikud, elektrikaablid pliidile ja ülejäänud tehnikale ning asetasime tagasi köögi inventari.
III etapp: Köögi kasutus tavakasutuses, ürituste korralduseks ning kokandusklubi jaoks. Kuigi köök valmis alles hiljuti, on juba saadud seda ka “Annelinna päevad” ürituse raames kasutada, pakkumaks kontserti kõrvale köögis valmistatud kaneelisaiu, erinevaid pirukaid ning snäkke..’
Köögi projekt andis osalejatele kindlasti väärt kogemuse. Alustades lastest, kes said nii-öelda käe külge panna ja aidata igas etapis – koristustööd, seina viimistlemine, paigaldamine, küpsetised – oskused, mida mõningad neist varem teinud ei olnud. Ka läbiviijad said nii mõnegi võrra targemaks. Mööbli tarne venis meil pikalt, mistõttu meie projekti ajalised normatiivid tuli ümber mängida. Algselt kevadesse planeeritud mööbli paigaldus sai alles tehtud septembri keskpaigaks. Samuti tuli välja, et kubu torustiku paigaldusega ja selle väljatõmbega tekkis probleeme, õnneks leidsime lahenduse teistsuguse õhusuunaja teel. Samuti oli ka plaan rohkem tegevusest üles jäädvustada, aga kuna suur osa köögi ruumist oli nii-öelda hõivatud kogu kolaga, siis ei mahtunud kõike ka jäädvustama nurga taga asuvast köögist. Muus osas projekt sujus. Seal, kus ise ei osanud oma peaga, nt elektrivedamine ning veetorustik, aitas meid haldusjuht Projekti eelarve ja noortekeskuse enda finantsilise panusega tulime toime. Tööd tegime rõõmsas tujus ja vahel ka huvitavate töövõtetega. Kööki ja puhkeruumi saime ruumi juurde, kuhu mahub rohkem inimesi

Kogukonna kasu on keeruline hinnata, kuna tegu on siiski kõigest köögiga. Samas puhke hetkedel näed ikka inimesi oma toitu nautimas või kokandusklubi asjatamas mitmekesi ühe ahju taga. Veel on ilmselt vara näha projekti kasu, sest uus köök pole veel elu piisavalt palju näinud. Küll aga kogu protsess on kindlasti olnud õpetlik ning usun, et köök teenib kõiki selle kasutajaid järgenvatel aastatel hästi, k.a. neid, kes kunagi siia ei satu, kuid selles köögis valmistatud toitu maitsta saavad erinevatel üritustel.

Planeerige, planeerige ja veelkord planeerige. Saate parema ettekujutuse absoluutselt kõigest ning annab võimaluse tegeleda murekohtadega varakult. Parem avastade need planeerimise käigus kui protsessis. Kuigi miski pole ületamatu, tasub siiski lähtuda vanasõnast “seitse korda mõõda, üks kord lõika”. Kuulake teineteise arvamusi, arvestage nendega ja andke endast parim, soovime teile jõudu.Projektis kasusaajate arvu saame me tõendada ANK logiraamatu väljavõttega. 19. septembri “Köögi avapeol” ja noortekohviku ettevalmistuses osales 25 noort ning 20. septembril Annelinna päevade raames korraldatud “Anne noortekeskuse noortealal” ning noortekohvikus osales ligi 60 noort.

Kogu projekti oleme me kajastanud instagramis: #annenoortekeskuse lehe all: https://www.instagram.com/annenoortekeskus/
Samuti tegime eraldi highlighti: Köögi remont, kus kajastame meie senist teekonda.









Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar