pühapäev, 27. detsember 2020

Eneseisolatsioonis projektiga tegelemine on harv kogemus - tulemus jääb aga aastateks!

Projekti nimi: Mängudeala Ropka ja Karlova noortele 
Projekti toimumise periood: 10.09. - 22.12.2020 (ideest kuni lõpparuandeni) ning mängudeala saavad kõik piirkonna noored kasutada endale sobival ajal ka edaspidi.
Projektis osalenud noored: u 61 noort. Mängudepäev toimus koroonast tingituna Zoomi teel 7. detsembril kell 16:00 - 17:00. Zoomiüritusel osales 11 inimest, mänguvahetundidest on osa saanud umbkaudu 50 inimest. Mänguvahetunde korraldasime 10 korral ja iga kord võttis osa umbes 10 inimest (mõned noored osalesid peaaegu iga kord).
Projekti partnerid: Meie projekti toetasid lisaks Nopi Üles rahastajatele huvijuht Janne Puks, korvpallitreener Esko Tõnisson, tennisetreener Reet Juurik, slackline treener Heigo-Elmar Vahesaar, hobitreener ja TFK kehalise kasvatuse õpetaja Leila Merilo, kes tutvustas streetracketit. Zoomiüritusega abistas meid Tartu Forseliuse Kooli infotehnoloog Helen Vallimäe ning mängudeala silte õpetas meid valmistama tehnoloogiaõpetaja Hannes Lõhmus. 

Meie projekti raames toimusid Tartu Forseliuse Kooli hoovis mänguvahetunnid kell 12:55-13:40, mänguvahetundidesse olid kutsutud ka lähedal asuvate koolide mängujuhid ja õpilased aga nad ei tulnud. Õues ei toimunud mänguvahetunde halbade ilmadega (kui sadas vihma). Mänguvahetundides tutvustasime neid mänge, mille võimalused olime mängudeala projektiga loonud. Kahjuks saime lauatennise üles alles 30. novembril ning selle mängututvustuse saime teha hiljem, küll aga tekkisid kohe huvilised, kes igapäevaselt seal mängima hakkasid.

Zoomiüritus toimus 7. detsembril ning selle kava oli järgnev:
Kell 16:00 alustasime üritusega, kuhu olime kutsunud Forseliuse, Variku, ProTera ja Karlova kooli noored. Kahjuks oli osalejaid vähe - ainult 11.

Alguses tutvustas Leele projekti, siis Mairo näitas meie tehtud 3 videot ja rääkis mängudest, siis Triinu tutvustas meie rahastajaid ja esinejaid. Esinesid korvpallitreener Esko Tõnisson, tennisetreener Reet Juurik ei saanud videoüritusel osaleda aga ta saatis teksti, mille Leele ette luges, slackline treener Heigo-Elmar Vahesaar, hobitreener ja TFK kehalise kasvatuse õpetaja Leila Merilo, kes tutvustas streetracketit. Kahjuks me ei leidnud jalgpallitreenerit, kes oleks meid saanud aidata. Samuti ei õnnestunud meil teha videosid streetracketist ja 5miinusest kuna filmitud materjal polnud piisvalt hea ja filmitud materjalil ei mängitud täpselt reeglite järgi. Ürituse lõpus tänasime kõiki esinejaid ja toetajaid ja julgustasime noori mängudeala kasutama.

Peale projekti lõppu saatsime esinejatele tänukirjad ja kommikarbid. Kommikarbiga tänasime ka Helenit ja Hannest.

Meil õnnestus hästi mängukastide joonistamine, koostöö omavahel ja spetsialistidega, õpetuste tegemine. Hästi toredad olid ka mänguvahetunnid. Probleeme esines lauatennise pika kohalejõudmisajaga ja selle paigaldamisega, videote monteerimisega ja meil ei õnnestunud leida jalgpallitreenerit, kes oleks saanud üritusel viiest miinusest rääkida. Samuti olime pidevalt hädas aja planeerimise ja ajapuudusega, kuna kõigil meeskonna liikmetel on mitu huviringi. Ühist vaba aega oli raske leida. Samuti olid osad meist vahepeal koroonapositiivse lähikontaktsed, mis tõttu ei tohtinud me kodust lahkuda.

Me mõtlesime projektitegevused natuke liiga keeruliseks ja mänge oli liiga palju. Oleksime võinud teha ehk paar mängu ja hoopis rohkem aega panustama pidanud ürituse reklaamile ja kvaliteedile. Hästi palju nägime vaeva mängukastide joonistamisega ja mängujuhendite loomisega.

Kogu projekti käigus õppisime päris palju - kuidas teha projekti, koostada eelarvet ja kuidas sellest kinni pidada, kuidas monteerida videosid, mängukastide joonistamist, võõrastega rääkimist ja koostööd. Väga hirmus oli veebiürituse tegemine aga saime hakkama. Arenesime aja planeerimise osas aga seda on veel vaja õppida.

Kogukond sai kasu nii, et neil on nüüd rohkem tegevusi ja liikumisvõimalusi Karlova ja Ropka piirkonnas. Enne seal polnud väga midagi õues teha aga koroona tõttu oligi parem õues olla ja nüüd on meil seal ka midagi teha. Tagasiside uutele võimalustele oli väga hea. Samuti mänguvahetundides osalejad käisid mitmeid kordi ning spetsialistid ütlesid, et on valmis järgmine kordki meiega koostööd tegema.

Igapäevaselt tegutseb mängudealal kuskil 20 noort, olgugi, et üritusel osales ainult 11 inimest. Kuna mänguvahendid jäävad üles pikemaks ajaks siis saavad noored neid ka hiljem kasutada.
(Projekti tegevuskavalised muudatused olid seoses kriisiolukorraga Eestis ning kooskõlas Nopi Üles meeskonnaga)


Veebikoolitus:




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar