teisipäev, 22. detsember 2020

Koroona muutis spordiprojekti ehitusprojektiks!

Projekti nimi: Koonga jõusaal
Asukoht: Koonga külas Lääneranna vallas Pärnumaal Koonga kogukonnaruumides. 
Projekti toimumise periood: 01.11.2020-31.11.2020. 
Projekti meeskond: Kristjan, Urmas ja Miko. 
Projekti toetasid: Ursula ja Annika nii jõu kui nõuga. Abistava käe ulatasid ka kogukonna liikmed Madis, Maario ning Sven. MTÜ Lõpe Noored olid ka väga suureks abiks, kui tuli välja, et sein vajab uuesti ehitamist. 

  • Kristjan - projektijuht, aitas ära osta vaja minevad vahendid. On kokkupuutunud palju ehitustööga, ta amet on ka ehitusalane. 
  • Urmas - Kogukonna noor kes ei ole väga palju kokku puutunud ehitusega, kuid tänu projektile sai väga palju kogemusi nii värvimise, kui ka ehituse kohapealt. 
  • Miko - kogukonna noor kellel on natukene rohkem kogemusi, kui teisel noorel. Kuid ka tema õppis tänu projektile väga palju uut. Ehitusalaseid teadmisi sai juurde ning ka väga palju värvimiskogemusi. 
  • Ursula - noorte toetaja, kes teeb ka vabatahtliku noorsootööd. Ehitusalased kogemused on pinnapealsed, kuid värvimiskogemusi on küll. Ja kunagi on koos Annikaga tubagi pahteldatud. 
  • Annika - noorte toetaja, endine Lääneranna Spordi- ja Noorsootööspetsialist. Tänaseks panustab temagi vabatahtlikuna noorsootöösse. Ehitusalased kogemused on samuti pinnapealsed, värvimisega on tegelenud. Ning temagi on pahteldanud seina ning remonti teinud. 
  • Madis - kogukonna liige, kes panustab vabatahltlikult kogukonnaruumide valmis saamiseks. Eelnevalt on ehitusalaseid kogemusi, ta on töötanud ka ehitusalal. Kuid tänaseks see ei ole enam ta igapäeva töö. 
  • Maario - kogukonnaliige kes panustas nii nõu kui ka jõuga. Näitas ja õpetas noortele pahteldamise algtõdesid. Tema igapäeva tööks on siseviimistlus. 
  • Sven - kogukonnaliige kes tuli oma nõu ja jõuga appi, kui meil olid mõtted koos ning aitas meid vaimselt ja ka tegevustega. Tema igapäeva tööks on sillaehitus ning ehitusegagi on ta varasemalt kokku puutunud. 
  • MTÜ Lõpe Noored- tulid appi siis kui ise enam ei osanud ja aitasid meil valmis teha uue karkassi seina. MTÜ Lõpe Noortel on väga pikaajaline kogemus erinevate tegevustega. Neil on uus jõusaal valmis juba paar aastat. Tänu sellele tundus õige samm nende poole pöörduda. 
01.11 Saime projekti meeskonna ja noorte esindajaga kokku ning panime paike mida me tegema hakkame ja millal alustame. Samal päeval alustasime ka ruumide koristamisega ja seda tööd oli palju. Kuna kogukonna ruumid ka alles kolisid sinna majja, siis tööd teha oli palju. 

Saime uuesti kokku, et alustada siseviimistluse täieliku ettevalmistamisega. Pesime ära põrandad ja pühkisime maha seintelt ämblikuvõrgud. Alustasime ka plaatitud seina maha lõhkumisega, kuid poole peal jõudsime järeldusele, et see töö on liiga mahukas ja me ajaliselt ei jõua sellega valmis. Siis sai tehtud otsus, et plaaditud seina läheb karkass ja peale tuleb vineer. Siis on kindel, et sein saab sirge ja peeglid saab sinna peale panna. 

Õppisime sellest päevast, et alati on väga tähtis meeskonna töö ja läbirääkimisi pidada. Igal tööl on kindel turvavarustus asja pärast ja see on väga vajalik. 

Sõitsime üheskoos linna, et tuua vajalikud ehitusmaterjalid ja viimistlus vahendid. Asjad soetatud sõitsime tagasi Pärnust- Koonga, et töödega peale hakata. Seekord kutsusime appi ka kogukonna liikmeid, kes aitasid meil lahtise värvi maha nokkida ja vajalikud kohad ära pahteldama. Samal ajal teised meeskonna liikmed paigaldasid karkassi ja vineeri seina. 

Sellest korrast õppisime, et meeskonna töö A&O on ikkagi suhtlemine ja alati tuleb asju läbi rääkida. Karkassi paigaldamise juures õppisime kindlasti ka seda, et kõik pean loodis olema, et sein sirge saaks. 

Pahteldatud seinad ja lagi on kuivanud- lihvisime pahteldatud kohad sirgeks ning pühkisime tolmu seintelt ja põrandalt ja asusime värvima. Kõigepealt värvisime ära lae. Seejärel vineerseina mis läks ka valgeks ja ning sinna peale tulevad peeglid, kuid alt jääb 50 cm paistma ja ülevalt u 1 meeter, siis on ilusam kui sein on valge. Seejärel värvisime ära teised seinad ning selleks õhtul rohkem teha ei saanud, kuna värv pidi kuivama. 

Värvimise juures on väga tähtis, et värvi oleks piisav kogus rullil, mitte liiga vähe ega liiga palju. Õhtul saime kõik koos kokku, et värvida seinad teist korda üle ning ka kohad mida oli vaja pintsliga värvida. Kõikide kokkusaamiste juures on väga tore see, et saame omavahel palju suhelda ja arutada erinevaid asju kuidas ja mida teha. Kindlasti väga palju kogemust siseviimistluse kohapealt. 

Saabus teine saadetis, kus oli treeningpink. Nüüd ootame, kui saaksime jõusaali ruumi asjadest täiesti puhtaks, et peegli paigaldaja saaks peegleid paigaldama tulla ja saaksime kummimati põrandale panna ning vaikselt asju sisse tooma. 

Saime kokku, et värvida ülevalt seinte ääred 5 cm valgeks, et tekiks nii öelda liistu efekt. Selle töö tegemiseks oli vaja kannatlikku meelt ja täpset silma. Alguses läks see teibi riba väga sirgelt, kuid lõpuks sai juba 5 cm 10 cm. Parandasime selle vea ning seejärel asusime värvima. 

Kogunesime jõusaali ruumidesse, et üheskoos viia ära ehituse käigus tekkinud sodi. Pühkisime põranda ning pesime, et lähipäevil paigaldada põrandale matt. Kuid ennem mati paigaldamis soovisime, et peeglid saaks seina. 

Avastasime, et karkassi saanud sein on silmnähtavalt kõver. Võtsime loe ja avastasime, et lausa 2 cm on mõnelt kohalt sisse poole, kui teiselt ning sellisele seinale küll peeglit ei saa paigaldada. Kuna peegel võtab kuju seina järgi siis see hakkaks moonutama. Sellelt päevalt õppisime, et tagasilööke on alati ning ei tasu pead norgu lasta, vaid olukord lahendada. 

Võtsime aega, et mõelda mis edasi saab ning kuidas saada sein sirgeks saada. Kutsusime appi naaber küla MTÜ Lõpe Noored ning tänu nende abile saime aru mis vanal seinal valesti on. Me ei teadnud mis peab karkassi sammu vahe oleme, meie jätsime 1.20 m kuid olema peab iga 60 cm vahelt. Et ta peaks ning oleks võimalik peeglid sinna seina paigaldada. 

Viimased ettevalmistused jõusaali avamiseks, kuid kahjuks peeglid ei ole ikka veel jõudnud. Lasime Ursulal uurida kus maal peeglid on, ta helisatas ja lubati et nädala pärast on peeglid seinas. Nädal möödas helistas ta uuesti, kuid ei vastatud ning ta otsustas kohapeale minna ja uurida kus maal on Koonga jõusaali peeglid. Kahjuks on meie tellimus piisavalt väike ja tähtsusetu nende arust ja Vormsi praam on tähtsam, kuid leppisid kokku uue päeva millal peavad peeglid seinas olema. Kuid me ei lasknud pead norgu ning otsustasime ikkagi, et ruum võib kasutusse minna. 

Panime maha mati, paigutasime asjad sisse ära, ka Lõpe klubist saadud jooksulindi, tänaseks oleme saanud inventarile veel annetus pakkumisi ning meie jõusaali varustus saab täiendust. 

Avaüritus toimus läbi sotsiaalmeedia vahenduse ning harjutusi tulid tegema kolm kogukonna noort. Kuna riigis olukord on praegu keeruline ning 2+2 reeglit jälgides ei ole meie väikesesse ruumi võimalik rohkem inimesi selleks lasta. Loodetavasti Jaanuaris saab jõusaali tavapäraselt kasutama hakata ning piirangud lõppevad ära. Kuigi avaüritusel veel peeglid puudusid, siis Klaas Värk lubas need siiski lähiajal ära tuua ning ka peeglid saavad seina. 

Kogukonna liikmed on jõusaalist vaimustuses ja juba tuleb erinevatel kogukonna liikmetelt pakkumisi kodus tolmu koguvatest jõusaali invetaaridest. Vaatame kõik pakkumised üle ja kindlasti täidame annetusega saadavate asjadega ruumi veelgi. Kindlasti on kogukonnale jõusaali olemasolu väga oluline, kuna see on siiski Koonga piirkonna esimene jõusaal mis on kogukonnale avatud. 

Soovitused järgmistele projekti kirjutajatele on see, et paika tuleb panna kindel ajaplaan, varuge kannatust, sest alati kõik ei lähe nii nagu soovitud. Peaaegu alati tuleb vahele mingi väike sehkeldus mis tõmbab tempot maha. Projekti kirjutamine ning läbiviimine õpetab väga koostööd ning aitab paremini inimesi tundma õppida.


 




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar