neljapäev, 26. november 2020

Kuidas eriolukorra valguses projekti elluviia - ABC

Projekti nimi: Võru Iluprojekt
Projekti toimumisaeg: aprill 2020 - september 2020 
Asukoht: Võru ja Tallinn 
Projekti meeskond: meeskonnaliikmeid oli kaks - Marge, 25 aastane ning töötab igapäevaselt noorsootöötajana Võru Noortekeskuses. Teine liige oli Jan-Martin, 17 aastane, kes lõpetas suvel põhikooli ning suundus sügisel õppima Väimela Kutsehariduskeskusesse. Mõlema jaoks oli projekti kirjutamine esmakordne.
Projekti partnerid: Võru Noortekeskus, kelle ruume ja platvormi kasutati projektide kuulutamisel ja elluviimisel

Tulenevalt kevadisele eriolukorrale muutus projekti plaan peaaegu täielikult. Esialgne plaan oli teha projekt ära ühe kuuga, aga kahjuks muutus see võimatuks. Samuti oli tänu eriolukorrale, suvele ja projekti liikmete kolimisega seoses raskendatud meeskonna omavaheline suhtlus ning seetõttu oleme tänulikud, et projekti pikendati. 

Aprilli alguses polnud meeskonnal õrna aimugi, et seal vahemikus alles hakkas eriolukord hoogu võtma. Projekt algas suure entusiastlikkusega, kui kohe abikõlbliku perioodi alguses broneeriti jumestuskoolitaja ning tehti kokkulepped. Peale kuu aega ootust pidi tegema uue kokkuleppe, sest ei saanud inimesi kokku kutsuda ning leitigi uus võimalus. Jumestaja tegi õpetliku video ning see on nähtav Võru Noortekeskuse kodulehel kui ka Facebooki lehel (meili manuses on link nii Facebooki postitusele kui ka kodulehele). Ekraani tõmmisel (pilt manuses) on näha ka Facebooki postituse all, et sellele postitusele on reageerinud 263 inimest, mis on meeskonna jaoks selline tulemus, mida ei osanutud ette aimata. See on täpselt see teema, mis oleks varasemalt liikunud ühe noore jutust teisele edasi, aga nüüd on see kohe vajadusel ka silme ees. Lisaks arvame, et tänu internetti lisatud videole laienes nii sihtgrupp kui ka sihtgrupi ala. Võru Noortekeskus oli igapäevaseks juhukülastamiseks märtsi kuust kinni, ainult ettebroneerimisel teatud ürituse jaoks oli lahti. Aga kui septembris avati uuesti Võrus Noortekeskus, siis tuli see sama jumestus koolitaja ka kohapeale ning tegi kiirkoolituse. Oleme väga tänulikud koolitaja vastutulelikkusele. Siis kahjuks osales ainult 6 noort, aga kokkuvõttes sellelt koolituselt sai kasu rohkem kui 250 inimest. Osalejate vahel toimus ka kohapeal loosimine. Noored said endale koju kaasa jumestustooteid, mille oli jumestaja välja valinud. Siinkohal mainin ka kindlasti seda, et jumestaja jaoks oli koolituse tegemine esmakordne. Tänu sellele projektile saime ka kaasa aidata Võru kohalikule ettevõtjale oma mugavustsoonist välja tulla ja teha midagi esmakordset. Tagasiside oli ka koolitaja poolt väga hea ja julgustav. Ta kirjutas ka sellest oma Facebooki kontol, millest on tehtud kuvatõmmis ja pilt on meilis manusena (jumestaja tagasiside) 

Stiilselt riietumise koolitus toimus mais Tallinnas. Kuna oli eksami periood, siis kahjuks sellest koolitusest sai osa võtta ainult üks projektimeeskonnaliige. Väljasõidule minek oli üks suuremaid muudatusi projekti planeerimisel. Tänu eriolukorrale ei saanud toimuda see koolitus sellisel kujul nagu algselt planeeritud oli ning õnneks leiti ühise arutelu tulemusel lahendus. Inimene, kes on ametlikult küll jumestuskunstnik viis läbi stiilselt riietumise koolituse. Järgmine noor ja asjaarmastaja, keda saime tuua välja oma tavapärasest olukorrast, kus ta tegi oma hobi noortele teistsuguseks. Koolitaja on töötanud riidebrändi firmas „Zara“ ning on väga moetundja inimene. See oli ka suuresti abiks, et noored jaksasid teda kuulata. See oli ka teistsugune, sest reaalselt sai ette näidanud erinevaid stiile erinevate osalejate peal ning lahendati ka pärisolukordi seoses kellegi ebakindlustega. Noored kommenteerisid nagu oleks hea stiili tajuga sõbrannaga shoppamas käinud, kes soovitab sulle erinevaid riideid ning räägib, mis sobib sinu kehale ja mis mitte. Sündmus leidis aset Tallinnass, kuhu pidi minema rendibussiga. Sellel ajal oli kahjuks reegel, et kuni 10 inimest võib ühes pundis olla ning seetõttu tuli grupp täis väga ruttu. Küll, aga tahtjaid oli nii palju, et tulevikus mõtleme Võru Noortekeskusega sellist väljasõitu teha veelkord. Otseselt võttis osa 9 noort, aga kuna palusime kõigil tagasisidet kirjutada ning anda meile ka teada, kellele nad jagasid uusi teadmisi siis võime veelkord öelda, et noortele meeldib shoppamine ning eriti kui keegi annab nõu, mis täpselt sulle sobib või mis muster meeldib. Kuna koolitaja ei olnud ettevõtja sellel alal ning ei soovinud ka sellele töötasu, siis otsustasime, et kuna eelarves on ettenähtud see osa, siis ikkagi kinkisime talle tänutäheks tema kodulinna kinkekaardid Tartu Lõunakeskuses. Koolituse päeval küsis koolitaja kõigilt osalejatelt ka jooksvalt tähelepanu küsimusi ning ühel hetkel sai vastaja lihtsalt omale samuti kinkekaardi. Peab mainima, et see üllatuse nägu noorel oli selline hetk, mille nimel üldse selliseid projekti kirjutatakse. See tänutunne, mis sa saad noorelt annab sulle endale nii palju energiat. 

Mais alustati kosmeetiku töötoa valmistamiseks. Telliti erinevaid tooteid ja vahendeid ning broneeriti koolitaja. Töötuba toimus juuni viimasel nädalal Võru Noortekeskuses. Sellel ajal juba tohtis kuni 20 inimest ühes ruumis viibida ning kasutasime seda võimalust kohe ära. Kosmeetiku töötuba oli väga populaarne, sest noored küsisid hästi palju. Meeskonna jaoks oli õnnestumise märk aga see, kui sellest osa võtsid poisid – see oli tegelikult meie eesmärk. Kõik osalejad said koolituselt kaasa elementaarsed vahendid, millega näonahka hooldada. Kõik vahendid olid kooskõlastatud koolitajaga ning seetõttu sai hästi palju erinevaid tooteid valitud. Samuti tehti kõigi osalejatute vahel loosimine. Kuna kosmeetikul oli kaasas ka vabatahtlik/praktikant, siis sai ka tema tänutähe koti. Osa võttis 19 noort, aga kasu sai jällegi rohkem. Oleme arvamus, et head ideed ja nipid levivad ka suusõnaliselt. Ehtne näide oli septembris selle noorega, kes osales juunis kosmeetiku töötoas- noor tuli meeskonna liikme juurde ning hakkas temaga arutlema näokreemide teemal ning sellest, et tema üldse enam näokreeme ei kasuta ning kasutab ainult aloe verat, sest see on puhtama sisaldusega ning on mitme funktsiooniga (nii oli kosmeetik soovitanud). See tähendab meeskonna jaoks aga seda, et noor on sellest huvitatud ja ta jagab seda väikestki infokildu edasi oma sõprade ja perega. Samuti on noor aktiivne rääkima rohkem nendel teemadel, milles ta teadlik on.

Projektist õppisime, et enesekindel noor on julgem noor. Noored oma teadmiste rohkusel jagavad infot edasi ka teistele noortele tava vestluste käigus. Mida rohkem tunnevad noored teatud teemadel rääkides kindlamalt, seda enesekindlamad nad on ka sisimas. 

Noored jagavad teistele edasi oma õpituid nippe ning saavad vajadusel sõbrale seletada, miks ei tohiks teatud olukordadel teha ja kuidas parandada hoopis tulemust.

Isegi kui ta häbeneb ennast, siis see on kaotus tegelikult ühiskonnale. Kui noor on enesekindel, siis ta võtab julgesti rohkem osa aruteludest, avalikest esinemistest jne. Kõik muutused noore elus algavad seesmiselt ning tänu sellele projektile me seda enesekindlust kindlasti tõstmine. Me hindame noore enesekindluse tõusmist nende rääkimise teemade järgi. Nad võtavad osa teemadest, nad kuulavad ning nad ei häbene ennast. 

Projekti lõpus tekkis noortel ja samuti meeskonnal erinevaid teadmisi antud teemadel. Kindlasti oli meeskonnal raske aeg esimeseks projekti kirjutamiseks, aga samuti oli see väga õpetlik osa. Arvame samuti, et sellega seoses arenes ka meeskond reageerima ning ümber plaane mõtlema. Kindlasti see osa mida tulevikus parandada on lõpuaruande pool. Soovitame kõigil kohe kirja panna värsked emotsioonid , sest see pool kipub kohe meelest minna ning võib vahepeal tegelikult väga vajalik info kaduma minna, kas siis kirjutaja või tagasiside saaja vaatepunktist. Projekt on väga hästi üles ehitatud just mitte kogenud kirjutajatele. See on väga hea platvorm, kust alustada oma projektikirjutamist. Reeglid on hästi lihtsalt seletatud ning projekti elluviimise aeg on ka väga teostatav kui ei oleks eriolukorda. See eriolukord ning kevadises piirangud olid kindlasti ettearvamatud, aga kokkuvõttes reageeris meeskond päris hästi. Eriolukorra tõttu oli suureks miinuseks raha jagunemine. Esialgse plaani järgi sai raha kasutatud ainult koolitajatega seoses. Kuna toidu rõhk läks kinnistele pakenditele ning jumestuskoolitus läks üles internetti, siis toidukulud kindlasti läksid odavamaks. See oli jällegi kasulik selles pooles, et kuna noorte huvi kosmeetiku töötoas oli väga suur, siis läks vahendite ostmine kallimaks ja kulukamaks. Raha jagades tuleb alati arvestada, et teised plaanid ei pruugi nii minna nagu planeeritud ja tuleb alati olla valmis plaaniks B. Õnneks meil oli see võimalus raha osa natuke suunata ühelt osalt teise.

Link meigikoolituse videole:

Link meigikoolituse postitusele:





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar