neljapäev, 26. november 2020

Väike ümbermängimine andis võimaluse osaleda 900 noorel :O

Projekti nimi: Rae Kokandus 
Projekti toimumise periood: 03.12.2019 - 03.04.2020 (pikenes eriolukorra tõttu kuni 20.11.2020) 
Projektimeeskonna liikmed:
Marleen - olen 16-aastane Rae Valla noor, kellele meeldib raamatuid lugeda ja veeta aega värskes õhus. Õpin Kadrioru Saksa Gümnaasiumis 10. klassis (projekti alguses Peetri Lasteaed - Põhikoolis 9. klassis). Otsustasin projektis osaleda, sest sellest saab hea kogemuse tulevikuks ning projekti käigus saab uusi teadmisi erinevate eluvaldkondade kohta (eelarve planeerimine, oma idee turundamine jms). See kõik annab eelise ennast mugavamalt tunda järgmiste sarnaste projektide kallal töötades. Projekti idee sündis noorsootöötajatega suheldes ja uut noortekeskust kavandades. Tekkis vajadus leida köögi soetamiseks lisaraha, mille ajendil tekkiski idee korraldada tervisliku eluviisi propageeriv sündmuste sari kasutades uues noortekeskuses olevat kööki. 
Edlin Lisbeth - otsustas siiski projektis mitte osaleda. 
Alexandra - olen Kadrioru Saksa Gümnaasiumi 10. klassi õpilane (projekti alguses Peetri Lasteaed - Põhikooli 9. klassi õpilane). Tahtsin saada projekti tegemise kogemust, et tulevikus saaksin neid oskusi rakendada. Iial ei või teada, millal mingisuguseid oskuseid tarvis on! Projekti idee sündis vajadusest ning soovist midagi korda saata! 
Projekti partner: Rae Noortekeskus 

Üheks esimeseks etapiks oli köögi valmimine, köök sai igati ilus ja praktiline. Aitasime noorsootöötajatel koguda ideid, milline see köök võiks ja peaks olema ning saime igati oma arvamust avaldada selle välimuse osas. Valmis kööki tuli soetada ka köögitehnika ja muud vahendeid. Saime käia poes asju valmimas ja ostmas. See kujunes parajaks väljakutseks, kuna ei osanud kohe alguses arvata, et kööki tõesti nii palju asju mahutab. Sellega sai meie köök ilusti valmis! Soovisime projektiga ka anda hoogu valminud köögile ja kutsuda noortele rääkima tervislikust toitumisest Eesti tuntuid inimesi. Edasi võtsime ühendust suunamudijatega (Johandra- Lisett Iljušin, Erik Orgu, Merilin Taimre), kellele tutvustasime enda ürituse ideed ning küsisime ka nende kaasamiseks luba. Meil läks hästi, sest kõigilt kolmelt saime positiivse vastuse ja nad olid igati nõus meie projekti panustama. Edasi jagasime ära kuupäevad ning esimeseks ürituseks kutsusime külla Johandra. Johandra õpetas meile tervisliku toorjuustukoogi küpsetamist ja lisaks jagas ta enda teekonda tervisliku elustiili maailmas. Üritusega jäime nii meie, osalejad kui ka külaline rahule! Järgmine üritus, Merilin Taimre juhendamisel jäi paraku eriolukorra tõttu ära. Seal tekkis meil pikem paus projektist, sest suvel poleks seda olnud mõttekas teha. Algaval sügisel võtsime end taas käsile ning panime paika uue plaani. Kuna olukord seoses COVID-19-ga ei olnud ette prognoositav, pidime leppima olukorraga ning viima üritused üle veebi. Ka suunamudijad olid meie ideega päri, mistõttu otsustasime teha üritused Facebooki live´ina. Sellest kujunes kokkamise-kolmapäev, kus päeva jooksul toimus kaks live´i. Esimese live´i tegi Merilin Taimre, kes valmistas tervislikke ja maitsvaid chia pudinguid. Lisaks jutustas ta enda toitumishäirest, mis kindlasti paljude mõttemaailma rikastas. Teise live´i tegi Erik Orgu. Tema pidas lühiloengu toitumise ABC-st ja valmistas tervislikku küpsisetorti. Ka tema live kujunes väga õpetlikuks ning huvitavaks. Live’e vaatas kokku üle 900 inimese, me oleme tohutult rahul, sest kui me oleks korraldanud noortekeskuses kohapeal ürituse, siis ilmselgelt poleks nii palju inimesi sellest osa saanud. Saime ka suunamudijatelt positiivset tagasisidet ning saatsime neile oma logoga põlled, et tulevikus ka teha koostööd. Meil jäi ka vaikimisi kokkulepe, et kui nüüd võime uuesti sündmusi teha kohapeal, siis kutsuks neid uuesti ja saavad ka saadud põlled käiku lasta. Planeerisime loosida ka välja parimale live kommenteerijale projekti käigus soetatud mullimasinad koos siirupitega, siis see idee ei võtnud vedu. Teeme ise nüüd pildid ja üleskutse ning loosime need ikkagi sotsiaalmeedias noortele välja. Kuna nüüd on olemas ka meie logoga põlled, siis saame teha ka endale reklaami. 

Hästi õnnestus meil suhtlus noorsootöötajate ning suunamudijatega - see oli kiire ja efektiivne. Kohati küll tekkis arusaamatusi infovahetusel, kuid need said ilusti lahendatud. Probleeme tekkis ka ajaga - kooli kõrvalt oli üpris raske järjepidevalt projektiga tegeleda, mistõttu jäi see meil unarusse. Kui kõik hakkas juba paika loksuma ja lõpp-produkt silmaga näha oli, saime aru, kui vahva on midagi korraldada ja sellest ise osa saada. Me õppisime kiiresti vastavalt olukorrale toime tulema ja mõtlema kriitiliselt ning realistlikult. Alati ei saanud plaanide järgi toimida, mispärast tuli plaane jooksvalt muuta. Mainimata ei saa jätta ka paberimajandust, tähtaegadest ning kokkulepetest kinni pidamist - need on väga elulised ja vajalikud oskused edaspidiseks! 

Leppisime noorsootöötajatega kokku, et see projekt jätkub ka edaspidi ning püüame järgmine aasta ikka ellu viia paar füüsiliselt toimunud kokkamist koos suunamudijatega. Noortekeskus on valmis meie tegevust toetama nii rahaliselt kui ka aidates meil neid sündmusi ellu viia. Seega heameel on, et saame ikkagi seda tegevust tulevikus ka teha. 
Kuidas sai kogukond kasu, milline oli tagasiside? 

Kogukonna kasu väljendus selles, et noortekeskus sai endale vajaliku köögi, mida kasutatakse veel pikalt ning tänuväärselt. Lisaks said kogukonna noored võimaluse osaleda harivatel ning huvitavatel üritustel, mis nende silmaringi kindlasti avardas. Tagasisidet saime noorsootöötajatelt ja kohapealsetelt noortelt endalt, kelle sõnul võiks neid sündmusi veel rohkem olla. Kokkuvõttes oli tagasiside positiivne ja meie jäime tulemusega rahule. 
Ettepanekuid järgmistele taotlejatele 

Nautige projekti protsessi - tulemust on tagantjärgi tore vaadata! Ärge kartke eksida, sest just vigadest õpitakse! 

Mõlema live´i vaatamisi oli kokku üle 900. Esimeses ja paraku ka viimases töötoas, mille me reaalselt korraldada saime oli 8 osalejat. Kasusaajaid oli seega üle 900. 

Live´de üleskutse Rae Noortekeskuse FB-s -

Facebook live Merilin Taimrega -

Facebook live Erik Orguga - 
 
Kajastus Rae Noortekeskuse kodulehel projektist -

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar