teisipäev, 15. detsember 2020

Mis see raadioteater siis täpsemalt on ja miks just praegu on see eriti hinnas?

Projektikonkursi Nopi Üles kaasabil viisime ellu projekti “Tõrva raadioteater”. Projekti eesmärk on pakkuda kogukonnale kultuurielamust olukorras, kus paljud kontserdid, etendused ja sündmused on piiratud või ära jäetud. 

Idee projekt ellu viia tekkis mitmetel põhjustel. Ühest küljest seepärast, et maailmas leviv viirus mõjutas ka projektiga seotud inimesi, kes ise kohalikul tasandil harrastusteatriga tegelevad, kuid viiruse leviku tõttu enda plaanides muutusi tegema pidid. Leidsime, et kultuuri saab inimesteni viia siis, kui kontakt inimeste vahel puudub, ehk läbi raadio. Kui saame kvaliteetsed mikrid ja hea koolituse suudame salvestada Tõrva Raadio stuudios raadioteatri etendused, mida inimesed saavad kuulata oma kodudes. Seega oleme rõõmsad meie, kes saavad kultuuri luua ja kogukond, kes saab etendusi kuulata. 

Raadioteater on teatrižanr, kus kõik edastatakse vaid helide abil. Raadioteater on praeguses maailmas olulisel kohal, sest viiruse leviku tõttu on kontaktid inimeste vahel piiratud ja teatrimajad suletud. Raadioteater aitab kultuuri viia just sinna, kus on inimesed. 

Projekti kirjutamise järel panime paika koolituspäevade toimumise ajad, leidsime koolitajad ja alustasime koolitus päevadega. Kuulutasime välja registreerimise koolitustele ja kirja pani end kaheksa huvilist. 

Koolituste eesmärgiks oli õppida kasutama oma häält, pöörata tähelepanu raadioteatri kui žanri eripäradele ja sellele, millele peab raadioteatris erilist rõhku pöörama. Lisaks soovisime kohtuda mõne teatritegijaga, et saada kogemuslugu nii raadio-kui tavalise teatri tegemistest. 

Projekt on sujunud väga hästi ja suuri tagasilööke ette pole tulnud. Kõik vajalikud vahendid on leitud ja soetatud, lisaks on huvilisi projekti kohta piisavalt. 

Pärast raadioteatri etenduste salvestamist kasutab mikrofone Tõrva Raadio, lisaks saavad mikrofone kasutada kõik kogukonna inimese, kel selleks soov. Oleme alustanud ka läbirääkimisi Tõrva Muusikakooliga, et neile salvestusvõimalusi pakkuda. 

Toimunud koolitustest saab kasu nii Tõrva Raadio kui ka kohalik noorteteater Hingevärvid, kelle näitlejad koolituspäevadel osalevad ja läbi selle areneda saavad. 

Esimene koolituspäev: Mis on raadioteater!?


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar